
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i dopraw według uznania.

Krok 2
Jajka roztrzep. Schab maczaj w mące, sezamie i jajku. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i połową szklanki wody.

Krok 4
Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir. Następnie zagotuj sos.

Krok 5
Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Schab podawaj z sosem oddzielnie i, na przykład, z ryżem.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w sosie słodko ostrym
Słodko-ostre połączenie smaków jest charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu – wykorzystaj je do przyrządzenia wybornego soczystego schabu. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w wąskie paski, a następnie oprószenia go świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby miało wyrazistszy smak, możesz wcześniej je zamarynować, np. w sosie sojowym z odrobiną czosnku. Kawałki schabu obtaczaj w mące ziemniaczanej i ziarnach sezamu, maczaj w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj słodko-ostry sos: najpierw połącz gotową kompozycję przypraw z sokiem pomarańczowym i wodą, po czym dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – te składniki nadadzą potrawie pikantny smak. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dorzuć posiekane listki kolendry. Schab w sosie podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. basmati. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter dania, przygotuj pałeczki zamiast sztućców. Naszym oryginalnym przepisem na przygotowanie wieprzowego schabu udowadniamy, że gotowanie może być proste.