Schab w sosie słodko ostrym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Schab w sosie słodko ostrym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

227 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i dopraw według uznania.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 1

Krok 2

Jajka roztrzep. Schab maczaj w mące, sezamie i jajku. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i połową szklanki wody.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 3

Krok 4

Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir. Następnie zagotuj sos.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Schab podawaj z sosem oddzielnie i, na przykład, z ryżem.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w sosie słodko ostrym  Schab w sosie słodko ostrym

Słodko-ostre połączenie smaków jest charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu – wykorzystaj je do przyrządzenia wybornego soczystego schabu. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w wąskie paski, a następnie oprószenia go świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby miało wyrazistszy smak, możesz wcześniej je zamarynować, np. w sosie sojowym z odrobiną czosnku. Kawałki schabu obtaczaj w mące ziemniaczanej i ziarnach sezamu, maczaj w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj słodko-ostry sos: najpierw połącz gotową kompozycję przypraw z sokiem pomarańczowym i wodą, po czym dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – te składniki nadadzą potrawie pikantny smak. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dorzuć posiekane listki kolendry. Schab w sosie podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. basmati. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter dania, przygotuj  pałeczki zamiast sztućców. Naszym oryginalnym przepisem na przygotowanie wieprzowego schabu udowadniamy, że gotowanie może być proste.