Schab w sosie słodko ostrym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab w sosie słodko ostrym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

320 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 szklanka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i dopraw według uznania.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 1

Krok 2

Jajka roztrzep. Schab maczaj w mące, sezamie i jajku. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i połową szklanki wody.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 3

Krok 4

Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir. Następnie zagotuj sos.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 4

Krok 5

Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Schab podawaj z sosem oddzielnie i, na przykład, z ryżem.

Schab w sosie słodko ostrym   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w sosie słodko ostrym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w sosie słodko ostrym  Schab w sosie słodko ostrym

Słodko-ostre połączenie smaków jest charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu – wykorzystaj je do przyrządzenia wybornego soczystego schabu. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w wąskie paski, a następnie oprószenia go świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby miało wyrazistszy smak, możesz wcześniej je zamarynować, np. w sosie sojowym z odrobiną czosnku. Kawałki schabu obtaczaj w mące ziemniaczanej i ziarnach sezamu, maczaj w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj słodko-ostry sos: najpierw połącz gotową kompozycję przypraw z sokiem pomarańczowym i wodą, po czym dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – te składniki nadadzą potrawie pikantny smak. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dorzuć posiekane listki kolendry. Schab w sosie podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. basmati. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter dania, przygotuj  pałeczki zamiast sztućców. Naszym oryginalnym przepisem na przygotowanie wieprzowego schabu udowadniamy, że gotowanie może być proste.