
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i dopraw według uznania.

Krok 2
Jajka roztrzep. Schab maczaj w mące, sezamie i jajku. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i połową szklanki wody.

Krok 4
Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir. Następnie zagotuj sos.

Krok 5
Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Schab podawaj z sosem oddzielnie i, na przykład, z ryżem.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w sosie słodko ostrym
Słodko-ostre połączenie smaków jest charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu – wykorzystaj je do przyrządzenia wybornego soczystego schabu. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w wąskie paski, a następnie oprószenia go świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby miało wyrazistszy smak, możesz wcześniej je zamarynować, np. w sosie sojowym z odrobiną czosnku. Kawałki schabu obtaczaj w mące ziemniaczanej i ziarnach sezamu, maczaj w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj słodko-ostry sos: najpierw połącz gotową kompozycję przypraw z sokiem pomarańczowym i wodą, po czym dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – te składniki nadadzą potrawie pikantny smak. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dorzuć posiekane listki kolendry. Schab w sosie podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. basmati. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter dania, przygotuj pałeczki zamiast sztućców. Naszym oryginalnym przepisem na przygotowanie wieprzowego schabu udowadniamy, że gotowanie może być proste.