
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 pęczek
1 sztuka
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i dopraw według uznania.

Krok 2
Jajka roztrzep. Schab maczaj w mące, sezamie i jajku. Następnie smaż na dobrze rozgrzanej patelni.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z sokiem pomarańczowym i połową szklanki wody.

Krok 4
Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli i imbir. Następnie zagotuj sos.

Krok 5
Do sosu dodaj posiekaną kolendrę. Schab podawaj z sosem oddzielnie i, na przykład, z ryżem.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Schab w sosie słodko ostrym
Schab w sosie słodko ostrym  
Słodko-ostre połączenie smaków jest charakterystyczne dla kuchni Dalekiego Wschodu – wykorzystaj je do przyrządzenia wybornego soczystego schabu. Przygotowanie potrawy rozpocznij od pokrojenia mięsa wieprzowego w wąskie paski, a następnie oprószenia go świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby miało wyrazistszy smak, możesz wcześniej je zamarynować, np. w sosie sojowym z odrobiną czosnku. Kawałki schabu obtaczaj w mące ziemniaczanej i ziarnach sezamu, maczaj w roztrzepanym jajku i smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie przygotuj słodko-ostry sos: najpierw połącz gotową kompozycję przypraw z sokiem pomarańczowym i wodą, po czym dodaj drobno posiekaną papryczkę chili oraz starty korzeń imbiru – te składniki nadadzą potrawie pikantny smak. Całość zagotuj, a gdy sos zgęstnieje, dorzuć posiekane listki kolendry. Schab w sosie podawaj z dodatkiem ugotowanego ryżu, np. basmati. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter dania, przygotuj pałeczki zamiast sztućców. Naszym oryginalnym przepisem na przygotowanie wieprzowego schabu udowadniamy, że gotowanie może być proste.



































