
Składniki
400 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
2 szczypty
3 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokroić w większe plastry, każdy dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, oprószyć solą czosnkową i pieprzem, odstawić. Paprykę i ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wołowinę/wieprzowinę przesmażyć z obu tron na oleju. dodać cebulę, delikatnie przemieszać. Dorzucić czosnek, chwilę poddusić.
Krok 2
Wodę zagotować w czajniku i zalać mięso, tak, aby woda przykrywała je ciut więcej. Gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Wrzucić ogórki, paprykę,poszatkowaną natkę, doprawić do smaku, gotować kwadrans.
Krok 3
Przygotować zatrzepkę: dwie łyżki mąki rozprowadzić w 3 łyżkach wody.Jeśli masa jest zbyt gęsta (ma być leista) dolej wody. Musi być jednolita i bez grudek. Wlewać powoli do gulaszu ciągle go mieszając (nie doprowadzimy wtedy do zrobienia się kluchów z mąki).Doprowadzić do wrzenia. Ja zawsze wlewam zatrzepkę stopniowo, kontrolując gęstość sosu/gulaszu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gulasz z warzywami
Gulasz z warzywami to ciekawy sposób na obiad. Pełen różnych smaków, mięsa i kolorowych dodatków, świetnie pasuje do kaszy jęczmiennej i gryczanej, ryżu oraz ziemniaków. Możesz także przygotować go jako potrawę jednogarnkową i serwować z chlebem. Jak go przyrządzić? Przede wszystkim wybierz dobre mięso wieprzowe gulaszowe, np. z łopatki. Rozbij je lekko po pokrojeniu na kawałki, dzięki czemu będzie bardziej kruche, i dopraw. Tak przygotowane mięso odłóż na chwilę, a następnie podsmaż, żeby pozostało soczyste. Po zalaniu wrzącą wodą, gotuj je do miękkości. Warzywa, czyli słodką paprykę czerwoną, ogórki kiszone i pokrojoną w piórka cebulę, dodaj dopiero pod koniec – inaczej będą zbyt miękkie. Żeby urozmaicić gulasz, możesz wybrać różne kolory papryki albo cebuli. Kiedy wszystkie składniki będą już odpowiednio podduszone, zagęść danie mąką pszenną dokładnie wymieszaną z wodą. Wlewaj ją do wody, ciągle mieszając (w ten sposób zapobiegniesz powstawaniu grudek). Gulasz z warzywami podawaj udekorowany kleksem śmietany. Sprawdź, jaki jest smaczny!