Wieprzowy gulasz warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gulasz z warzywami

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szczypty

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w większe plastry, każdy dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, oprószyć solą czosnkową i pieprzem, odstawić. Paprykę i ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wołowinę/wieprzowinę przesmażyć z obu tron na oleju. dodać cebulę, delikatnie przemieszać. Dorzucić czosnek, chwilę poddusić.

Krok 2

Wodę zagotować w czajniku i zalać mięso, tak, aby woda przykrywała je ciut więcej. Gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Wrzucić ogórki, paprykę,poszatkowaną natkę, doprawić do smaku, gotować kwadrans.

Krok 3

Przygotować zatrzepkę: dwie łyżki mąki rozprowadzić w 3 łyżkach wody.Jeśli masa jest zbyt gęsta (ma być leista) dolej wody. Musi być jednolita i bez grudek. Wlewać powoli do gulaszu ciągle go mieszając (nie doprowadzimy wtedy do zrobienia się kluchów z mąki).Doprowadzić do wrzenia. Ja zawsze wlewam zatrzepkę stopniowo, kontrolując gęstość sosu/gulaszu.

Islander85

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z warzywamiGulasz z warzywami

Gulasz z warzywami to ciekawy sposób na obiad. Pełen różnych smaków, mięsa i kolorowych dodatków, świetnie pasuje do kaszy jęczmiennej i gryczanej, ryżu oraz ziemniaków. Możesz także przygotować go jako potrawę jednogarnkową i serwować z chlebem. Jak go przyrządzić? Przede wszystkim wybierz dobre mięso wieprzowe gulaszowe, np. z łopatki. Rozbij je lekko po pokrojeniu na kawałki, dzięki czemu będzie bardziej kruche, i dopraw. Tak przygotowane mięso odłóż na chwilę, a następnie podsmaż, żeby pozostało soczyste. Po zalaniu wrzącą wodą, gotuj je do miękkości. Warzywa, czyli słodką paprykę czerwoną, ogórki kiszone i pokrojoną w piórka cebulę, dodaj dopiero pod koniec – inaczej będą zbyt miękkie. Żeby urozmaicić gulasz, możesz wybrać różne kolory papryki albo cebuli. Kiedy wszystkie składniki będą już odpowiednio podduszone, zagęść danie mąką pszenną dokładnie wymieszaną z wodą. Wlewaj ją do wody, ciągle mieszając (w ten sposób zapobiegniesz powstawaniu grudek). Gulasz z warzywami podawaj udekorowany kleksem śmietany. Sprawdź, jaki jest smaczny!