Gulasz z warzywami

Autor: Islander85 Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

2 szczypty

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w większe plastry, każdy dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, oprószyć solą czosnkową i pieprzem, odstawić. Paprykę i ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Wołowinę/wieprzowinę przesmażyć z obu tron na oleju. dodać cebulę, delikatnie przemieszać. Dorzucić czosnek, chwilę poddusić.

Krok 2

Wodę zagotować w czajniku i zalać mięso, tak, aby woda przykrywała je ciut więcej. Gotować na wolnym ogniu ok 1,5 godziny. Wrzucić ogórki, paprykę,poszatkowaną natkę, doprawić do smaku, gotować kwadrans.

Krok 3

Przygotować zatrzepkę: dwie łyżki mąki rozprowadzić w 3 łyżkach wody.Jeśli masa jest zbyt gęsta (ma być leista) dolej wody. Musi być jednolita i bez grudek. Wlewać powoli do gulaszu ciągle go mieszając (nie doprowadzimy wtedy do zrobienia się kluchów z mąki).Doprowadzić do wrzenia. Ja zawsze wlewam zatrzepkę stopniowo, kontrolując gęstość sosu/gulaszu.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z warzywamiGulasz z warzywami

Gulasz z warzywami to ciekawy sposób na obiad. Pełen różnych smaków, mięsa i kolorowych dodatków, świetnie pasuje do kaszy jęczmiennej i gryczanej, ryżu oraz ziemniaków. Możesz także przygotować go jako potrawę jednogarnkową i serwować z chlebem. Jak go przyrządzić? Przede wszystkim wybierz dobre mięso wieprzowe gulaszowe, np. z łopatki. Rozbij je lekko po pokrojeniu na kawałki, dzięki czemu będzie bardziej kruche, i dopraw. Tak przygotowane mięso odłóż na chwilę, a następnie podsmaż, żeby pozostało soczyste. Po zalaniu wrzącą wodą, gotuj je do miękkości. Warzywa, czyli słodką paprykę czerwoną, ogórki kiszone i pokrojoną w piórka cebulę, dodaj dopiero pod koniec – inaczej będą zbyt miękkie. Żeby urozmaicić gulasz, możesz wybrać różne kolory papryki albo cebuli. Kiedy wszystkie składniki będą już odpowiednio podduszone, zagęść danie mąką pszenną dokładnie wymieszaną z wodą. Wlewaj ją do wody, ciągle mieszając (w ten sposób zapobiegniesz powstawaniu grudek). Gulasz z warzywami podawaj udekorowany kleksem śmietany. Sprawdź, jaki jest smaczny!