Estragon – do czego używać? Co to jest za przyprawa?
Jedną z najbardziej charakterystycznych w smaku i zapachu przypraw jest estragon. Do czego stosować tę przyprawę i dlaczego warto sięgać po estragon? Co to za ziele i w jakich przepisach się sprawdzi?
Co to jest estragon? Jak się go uprawia i pozyskuje?
Estragon jest wieloletnią rośliną wykorzystywaną jako przyprawa do potraw i napojów. Ta bylina dorasta do wysokości nawet 150 cm i cechuje się lekko zwisającymi wąskimi i zaostrzonymi na końcach liśćmi, które suszy się i rozdrabnia. Estragon można uprawiać w ogrodzie, a nawet w doniczce na parapecie – ta roślina ma niewielkie wymagania i dobrze rośnie niezależnie od warunków. Czym cechuje się estragon? Jak smakuje? Ziele ma lekko gorzki smak przypominający anyż.
Estragon przyprawa – do czego ją stosować?
Jakie zastosowanie ma estragon? Do czego używać tej przyprawy? Jak stosować estragon – w jakiej ilości i do czego sprawdzi się najlepiej? Estragon jest wspaniałym dodatkiem do mięs, potraw jednogarnkowych i sosów. Jak stosowana jest przyprawa estragon – do czego ją dodawać? Estragon doskonale wzbogaca smak potraw z ziemniaków i ryb, jagnięciny, dań z kurczakiem, wieprzowiny oraz serów i owoców morza. Estragonem aromatyzuje się octy i podkreśla smak majonezów, dressingów oraz musztard. Liście estragonu są też często dodawane do kiszonych ogórków i kapusty w celu poprawy ich smaku i aromatu. Jak stosować estragon suszony – do czego? Zarówno świeżej, jak i suszonej przyprawy stosuje się tylko szczyptę – nawet najmniejszy dodatek jest wyczuwalny w daniu.
Komentarze (0)