Czym zastąpić tymianek? Najlepsze zamienniki
Nie wyobrażacie sobie aromatycznych dań bez dodatku tymianku, a właśnie zabrakło go w Waszych zapasach? Mamy na to sposób! Zawsze możecie sięgnąć po sprawdzone zamienniki, dzięki którym potrawa będzie smakować tak samo. Jak doprawić danie, gdy zabraknie w nim ulubionego zioła? Czym zastąpić tymianek? Zobaczcie nasze pomysły, które pomogą Wam wyjść z podbramkowej sytuacji w kuchni. Zapraszamy!
Czym zastąpić tymianek? Oregano
Tymianek jest ziołem z rodziny jasnotowatych i często używamy go do mięs, sosów i zup. Szukając zamienników tego produktu, warto zwrócić uwagę na grupę przypraw z podobnej kategorii. Jednym z doskonałych substytutów tymianku będzie lebiodka pospolita, którą powszechnie znamy pod nazwą oregano. Ta przyprawa jest szczególnie popularna w kuchni meksykańskiej i włoskiej. Nic w tym dziwnego, ponieważ jej aromat ulepszy smak każdego dania. Koniecznie sięgnijcie po oregano, gdy w Waszych zapasach zabraknie tymianku. Te dwie przyprawy mają podobny smak i aromat, dlatego różnica w potrawie nie powinna być wyczuwalna. Musicie jednak wiedzieć, że oregano jest ostrzejsze, dlatego uważajcie na dawkowanie tego dodatku!
Co zamiast tymianku? Rozmaryn
Kolejnym zamiennikiem tymianku, który charakteryzuje się silnym zapachem i wyrazistym smakiem, jest rozmaryn. To zioło cieszy się niezwykłą popularnością już od antycznych czasów. O rozmarynie rozpisywał się nawet Szekspir, a dziś Wy możecie wykorzystać go w swojej kuchni i stworzyć własne, kulinarne arcydzieła! Nasz zamiennik jest bardzo podobny do tymianku i charakteryzuje się bardziej wyrazistym aromatem. Musicie więc zważać na proporcje przyprawy, aby nie przesadzić z jej ilością. Rozmaryn, podobnie jak tymianek, dobrze sprawdzi się w daniach mięsnych, sosach, zupach oraz zapiekankach ziemniaczanych. Koniecznie spróbujcie tego zamiennika przy najbliższej okazji!
Doskonały zamiennik tymianku – Estragon
Bylica draganek, znacie taką roślinę? Jeżeli nie, to z pewnością kojarzycie jej inną nazwę – estragon. To kolejny zamiennik tymianku, który ulepszy Wasze potrawy znakomitym aromatem. Estragon należy do rodziny astrowatych i najczęściej jest on hodowany w Hiszpanii oraz we Włoszech. Charakteryzuje się on słodko-gorzkim posmakiem, przypominającym anyż i cytrusy. Do jakich dań dodać estragon, gdy chcecie zastąpić nim tymianek? Ta przyprawa najlepiej komponuje się z sałatkami oraz sosami. Możecie doprawić nią również mięsa, np. drób lub dziczyznę. Śmiało przygotujcie wcześniej aromatyczną marynatę z estragonu. Poznaliście już trzy zamienniki tymianku – oregano, rozmaryn i bylicę draganek. Wykorzystajcie je w swojej kuchni osobno lub stwórzcie pachnącą mieszankę ziół. Powodzenia!
Nasze smaczne przepisy
Wykorzystajcie nową wiedzę i pochwalcie się tym, czym zastąpić tymianek. A pomogą Wam w tym nasze przepisy, które wyróżniają się doskonałymi kompozycjami smaków. Spróbujecie?
Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem to pyszna propozycja na obiad. Zamieńcie tę przyprawę na rozmaryn i cieszcie się równie genialnym daniem. Polecamy!
Roladki drobiowe z serem i tymiankiem świetnie sprawdzą się jako danie główne na większej uroczystości. Na dodatek przygotujecie je w pół godziny. Smaczne, proste i genialne w swojej prostocie. Spróbujecie?
Zrazy z indyka z kaszą jaglaną, grzybami i tymiankiem zachwycają bogatym wnętrzem. Dodajcie do nich estragon, a różnica w smaku nie będzie wyczuwalna! Jako dodatek zaserwujcie ziemniaki z tymiankiem i pyszny obiad gotowy. Smacznego!
Komentarze (0)