Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem
łatwe
341 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 kilogram
2 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połowę ziemniaków ugotuj i przepuść je przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odsącz na sitku.

Krok 2
Połącz ziemniaki ze sobą, dodaj jajko i mąkę. Wyrób ciasto na gładką masę. W razie konieczności podsyp mąką.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z wodą i 3 łyżkami oleju. Cebulę, tymianek i czosnek posiekaj, przesmaż na patelni na złocisty kolor.

Krok 4
Mięso wymieszaj z Fixem Knorr, dodaj 2 łyżki cebuli wymieszanej z czosnkiem i tymiankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie uformuj małe kulki.

Krok 5
Urwij kawałek ciasta, uformuj koło na dłoni. Połóż kulkę mięsa na środku i połącz brzegi ciasta tak, by powstała kulka. Pyzy wrzucaj na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze około 8 minut. Podawaj posypane przesmażoną cebulą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem
Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na przygotowanie mącznej potrawy, pyzy z mięsem będą dla Ciebie doskonałą propozycją. Przyrządzanie dania rozpocznij od wyrobienia ciasta – ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki połącz z tymi startymi na tarce, następnie dodaj jajko oraz mąkę i wyrób ciasto na gładką masę. Pamiętaj, że sekret tego dania tkwi w farszu (by podkreślić jego smak, do mięsa dodaj przysmażoną cebulę wymieszaną z czosnkiem i tymiankiem). Całość możesz doprawić do smaku pieprzem, majerankiem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gotowy farsz połóż na kawałku ciasta, po czym połącz jego brzegi tak, by powstała kulka. Otrzymane w ten sposób pyzy wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut. Gotowe kluski podawaj posypane z wierzchu przysmażoną cebulą oraz posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Nie zapomnij, że dobrym dodatkiem do tego dania będzie sos pieczarkowy. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na pyszne pyzy z mięsnym farszem. Do dzieła!