Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

341 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połowę ziemniaków ugotuj i przepuść je przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzyj na drobnej tarce i odsącz na sitku.

Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - Krok 1

Krok 2

Połącz ziemniaki ze sobą, dodaj jajko i mąkę. Wyrób ciasto na gładką masę. W razie konieczności podsyp mąką.

Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą i 3 łyżkami oleju. Cebulę, tymianek i czosnek posiekaj, przesmaż na patelni na złocisty kolor.

Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - Krok 3

Krok 4

Mięso wymieszaj z Fixem Knorr, dodaj 2 łyżki cebuli wymieszanej z czosnkiem i tymiankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie uformuj małe kulki.

Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - Krok 4

Krok 5

Urwij kawałek ciasta, uformuj koło na dłoni. Połóż kulkę mięsa na środku i połącz brzegi ciasta tak, by powstała kulka. Pyzy wrzucaj na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze około 8 minut. Podawaj posypane przesmażoną cebulą.

Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiemPyzy z mięsem mielonym pachnące tymiankiem

Jeśli szukasz sprawdzonego sposobu na przygotowanie mącznej potrawy, pyzy z mięsem będą dla Ciebie doskonałą propozycją. Przyrządzanie dania rozpocznij od wyrobienia ciasta – ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki połącz z tymi startymi na tarce, następnie dodaj jajko oraz mąkę i wyrób ciasto na gładką masę. Pamiętaj, że sekret tego dania tkwi w farszu (by podkreślić jego smak, do mięsa dodaj przysmażoną cebulę wymieszaną z czosnkiem i tymiankiem). Całość możesz doprawić do smaku pieprzem, majerankiem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gotowy farsz połóż na kawałku ciasta, po czym połącz jego brzegi tak, by powstała kulka. Otrzymane w ten sposób pyzy wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut. Gotowe kluski podawaj posypane z wierzchu przysmażoną cebulą oraz posiekaną drobno natką pietruszki lub szczypiorkiem. Nie zapomnij, że dobrym dodatkiem do tego dania będzie sos pieczarkowy. Pobierz listę potrzebnych produktów i wypróbuj nasz przepis na pyszne pyzy z mięsnym farszem. Do dzieła!