Estragon – do czego używać? Co to jest i jak wygląda?

Zastanawialiście się kiedyś, co to jest estragon? Jeżeli tak, to nasz artykuł jest właśnie dla Was! Podpowiadamy, co to za roślina i z jakimi daniami można łączyć ją w kuchni. Niektórzy uważają, że estragon to król wśród przypraw. Czy to prawda? Polecamy przeczytać artykuł. Zapraszamy!

Co to jest estragon?

Estragon to roślina, która występuje pod kilkoma nazwami. Niektórzy mówią na nią wężowiec, inni określają ją mianem bylicy głupich. Pomimo, że estragon może występować pod różnymi nazwami, najważniejsze jest jednak to, że jego smak pozostaje ten sam! Jest niezwykle aromatyczny. Pochodzi z rodziny astrowatych. Pierwotnie roślina hodowana była nad brzegami rzek syberyjskich. Obecnie możemy dostać ją na całym świecie! Skąd wzięła się nazwa estragon? Podobno korzenie rośliny przypominają węża. Widzicie podobieństwo?

Estragon – do czego można go użyć i z czym podawać?

Estragon najczęściej występuje w wersji suszonej. Najbardziej istotny jest jego aromat. Czym się charakteryzuje? Estragon jest niezwykle aromatyczny i ma lekko gorzki posmak. Gdy go powąchamy, od razu poczujemy intensywną, ziołową nutę. Nie bez powodu składnik ten jest tak często wykorzystywany w przyprawach arabskich. Musimy przyznać, że to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw, dlatego należy używać jej rozsądnie, aby nie przesadzić z intensywnością smaku. Jak wygląda estragon? Łodyga tej rośliny jest zdrewniała i pokrywają ją zielone, opadające listki. Zaskakująca jest wysokość estragonu. Potrafi mierzyć nawet 1,5 m!

Czy stosowaliście kiedyś estragon w kuchni? Jeżeli nie, to czas nadrobić zaległości. Wiemy już, że roślina ta ma intensywny aromat. Czas, by zastosować ją w naszych potrawach.

Estragon przyprawa – idealna do czego? Inspirujące przepisy na dania

Przyprawa estragon świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu rodzajów mięs. W szczególności polecamy wykorzystanie jej do ryby, kurczaka, cielęciny i serów. To jednak nie jedyne zastosowanie estragonu. Możemy użyć tej przyprawy do przyrządzenia masełka ziołowego. Doskonale sprawdzi się rozsmarowane na świeżym pieczywie lub ułożone na upieczonym mięsie. Smaczny efekt gwarantowany! Polecamy także dodanie estragonu do warzywnych dań. Wspaniale smakuje tradycyjne ratatouille z dodatkiem tej przyprawy. Estragon świetnie sprawdzi się również jako składnik bigosu lub lecza. Opcji jest naprawdę wiele!

Estragon – do czego używać tej przyprawy? Przygotowaliśmy małą ciekawostkę, niezwiązaną z kulinariami. Roślina ta ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Być może natknęliście się kiedyś na estragon w szamponie lub mydle! Roślina ta nie tylko dobrze smakuje jako przyprawa do dań, ale także ma pozytywny wpływ na nasze ciało.

Gotowanie czas start!

Wiemy już, do czego estragon możemy dodać, by nasze danie było smaczne i aromatyczne. Czas na poznanie kilku gotowych przepisów, które z pewnością znajdą uznanie u wielu smakoszy. Zapraszamy!

Jeśli szukamy pomysłu na smaczną przystawkę, powinniśmy spróbować cukinii zapiekanej z serem. Nie zapominajmy o przyprawieniu jej estragonem! Będzie pysznie.

Co powiecie na pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym? To idealna obiadowa propozycja! Możemy zaserwować ją podczas uroczystości, ponieważ zachwyci każdego gościa! Estragon stanowi bardzo ważny element w tym daniu!

Czy są z nami fani ryb? Na koniec przygotowaliśmy coś specjalnego! Dorsz w sosie z porów i estragonu to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Raz przyrządzony, na stałe dołączy do obiadowego menu. Smacznego!