Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym - delikatnym | Przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
40 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

4 sztuki

200 mililitrów

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Rozgrzej patelnię, którą można później włożyć do piekarnika. Kurczaka posól, pieprz. Opiecz na patelni przez ok. 1,5 minuty z każdej strony. Zdejmij na chwilę z patelni.

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - Krok 1

Krok 2

Na tą samą patelnię wlej śmietanę, musztardę i estragon. Mieszaj dokładnie do połączenia składników. Doprowadź do wrzenia.

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj do sosu piersi. Włóż patelnię do piekarnika i piecz ok. 20 minut.

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - Krok 3

Krok 4

Doskonałe z ryżem i zieloną fasolką.

Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowymPierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym

Odmień swoje menu, przygotowując pyszną pierś z kurczaka w delikatnym sosie śmietanowym. To soczyste mięso z dodatkami nie ma sobie równych i z pewnością zasmakuje Tobie i Twoim bliskim. Zobacz na listę składników, wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Czeka Cię prawdziwa uczta smaków z wybitnym kurczakiem w roli głównej. 

Dla kogo? 

Delikatny kurczak w sosie sprawdzi się w menu osób lubiących dania o subtelnym smaku. Przygotowana przez nas kompozycja składników i przypraw pozwala na uzyskanie najlepszych rezultatów w kuchni. Niech delikatna pierś z kurczaka oczaruje Cię smakiem już teraz! 

Na jaką okazję?  

Większa uroczystość to idealna okazja do zaserwowania mięsa z naszego przepisu. Delikatny sos do kurczaka jest bardzo uniwersalny, więc możesz mieć pewność, że danie zasmakuje wszystkim gościom. Drób w takim wydaniu sprawdzi się również jako codzienny obiad dla całej rodziny. Spróbujesz? 

Czy wiesz, że? 

Aby kurczak w delikatnym sosie wyszedł idealny, zadbaj o to, by mięso było świeże. Jak to sprawdzić? Jeżeli mięso ma nieprzyjemną woń, to jest to pierwszy sygnał ostrzegawczy. Zwróć również uwagę na konsystencję mięsa, naciśnij je palcem, jeśli szybko wróci do pierwotnej wersji, to kurczak jest świeży. 

Dla urozmaicenia: 

Nie zapomnij o dodatkach do naszego dania. Sosem z kurczaka możesz polać kluski śląskie lub kopytka. Dobrze sprawdzą się również ziemniaki, ryż lub kasza. Wybierz składniki według swoich preferencji, a później ciesz się pysznym obiadem i daj nam znać w komentarzu, jak smakowało Ci danie.