Filety z kurczaka z kapustką – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z kurczaka w kapuście

Autor: Janz Kopec

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać kapustę, marchew, przyprawy, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do jarzyn (kto woli, może przedtem podsmażyć mięso na oleju) i gotować do chwili, aż będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia. Podawać z ziemniakami z wody lub kluskami kładzionymi. 100 g > 105 kcal.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z kurczaka w kapuście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej