
Składniki
200 gramów
75 gramów
12 gramów
400 gramów
300 gramów
100 gramów
3 gramy
3 gramy
300 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę marchew, cebulę i cukinie.
Krok 2
Rozgrzej olej w garnku i wsyp cebulę oraz marchew. Smaż przez kilka minut, aż składniki się lekko zarumienią, następnie dodaj posiekany czosnek.
Krok 3
Dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz suszone zioła.
Krok 4
Doprowadź do wrzenia, wlej wodę, dodaj bulionetkę wołową Knorr i przykryj garnek. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5
Dodaj cukinię czerwoną soczewicę oraz jarmuż. Całość gotuj przez kolejne 8 minut. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dobra rada:
Aby dodać trochę świeżości do zupy, możesz ją doprawić sokiem z jednej limonki. Podawaj z startym parmezanem i pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska zupa z soczewicy
Chcesz poczuć się przez chwilę jak w scenerii małego, włoskiego miasteczka? Daj się ponieść wyobraźni i sięgnij po przepis na danie ze słonecznej Italii. Sycąca, dobrze doprawiona, pełna kolorów… włoska zupa z soczewicy! To pozycja, która powinna wejść na stałe do Twojego jadłospisu.
Dla kogo? Szukasz wciąż nowych pomysłów na treściwą zupę? Wychodzimy Ci naprzeciw! Włoska zupa z soczewicy należy do jednej z bardziej sycących, a przy tym jednej z najprostszych do przygotowania. Minimum wysiłku, maksimum smaku!
Na jaką okazję? Włoska zupa z soczewicy to idealna propozycja na rozgrzewający, pożywny, a przede wszystkim niezwykle aromatyczny obiad.
Dla urozmaicenia: Chcesz dodać zupie nieco świeżości? Nic prostszego! Dopraw ją sokiem z limonki. Aby danie było jeszcze, podawaj je w towarzystwie sera i pieczywa.
Czy wiesz, że? Soczewica stanowi we Włoszech obowiązkową pozycję podczas sylwestrowej kolacji. Za najlepszą uchodzi ta pochodząca z regionu Umbrii, a dokładniej z miasteczka Castelluccio. Włosi zjadają ją o północy, zaraz po toaście, jako symbol szczęścia, nadziei i dobrobytu, których mają dostąpić w nadchodzącym Nowym Roku.