Włoska zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

75 gramów

12 gramów

400 gramów

300 gramów

100 gramów

3 gramy

3 gramy

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę marchew, cebulę i cukinie.

Krok 2

Rozgrzej olej w garnku i wsyp cebulę oraz marchew. Smaż przez kilka minut, aż składniki się lekko zarumienią, następnie dodaj posiekany czosnek.

Krok 3

Dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz suszone zioła.

Krok 4

Doprowadź do wrzenia, wlej wodę, dodaj bulionetkę wołową Knorr i przykryj garnek. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 5

Dodaj cukinię czerwoną soczewicę oraz jarmuż. Całość gotuj przez kolejne 8 minut. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby dodać trochę świeżości do zupy, możesz ją doprawić sokiem z jednej limonki. Podawaj z startym parmezanem i pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa z soczewicyWłoska zupa z soczewicy

Chcesz poczuć się przez chwilę jak w scenerii małego, włoskiego miasteczka? Daj się ponieść wyobraźni i sięgnij po przepis na danie ze słonecznej Italii. Sycąca, dobrze doprawiona, pełna kolorów… włoska zupa z soczewicy! To pozycja, która powinna wejść na stałe do Twojego jadłospisu.

Dla kogo? Szukasz wciąż nowych pomysłów na treściwą zupę? Wychodzimy Ci naprzeciw! Włoska zupa z soczewicy należy do jednej z bardziej sycących, a przy tym jednej z najprostszych do przygotowania. Minimum wysiłku, maksimum smaku!

Na jaką okazję? Włoska zupa z soczewicy to idealna propozycja na rozgrzewający, pożywny, a przede wszystkim niezwykle aromatyczny obiad.

Dla urozmaicenia: Chcesz dodać zupie nieco świeżości? Nic prostszego! Dopraw ją sokiem z limonki. Aby danie było jeszcze, podawaj je w towarzystwie sera i pieczywa.

Czy wiesz, że? Soczewica stanowi we Włoszech obowiązkową pozycję podczas sylwestrowej kolacji. Za najlepszą uchodzi ta pochodząca z regionu Umbrii, a dokładniej z miasteczka Castelluccio. Włosi zjadają ją o północy, zaraz po toaście, jako symbol szczęścia, nadziei i dobrobytu, których mają dostąpić w nadchodzącym Nowym Roku.