Włoska zupa z soczewicy zielonej - przepis | Przepisy.pl pixel

Włoska zupa z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

75 gramów

12 gramów

400 gramów

300 gramów

100 gramów

3 gramy

3 gramy

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę marchew, cebulę i cukinie.

Krok 2

Rozgrzej olej w garnku i wsyp cebulę oraz marchew. Smaż przez kilka minut, aż składniki się lekko zarumienią, następnie dodaj posiekany czosnek.

Krok 3

Dodaj pokrojone pomidory z puszki oraz suszone zioła.

Krok 4

Doprowadź do wrzenia, wlej wodę, dodaj bulionetkę wołową Knorr i przykryj garnek. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 5

Dodaj cukinię czerwoną soczewicę oraz jarmuż. Całość gotuj przez kolejne 8 minut. Jeśli chcesz, dopraw do smaku solą i pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby dodać trochę świeżości do zupy, możesz ją doprawić sokiem z jednej limonki. Podawaj z startym parmezanem i pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska zupa z soczewicyWłoska zupa z soczewicy

Chcesz poczuć się przez chwilę jak w scenerii małego, włoskiego miasteczka? Daj się ponieść wyobraźni i sięgnij po przepis na danie ze słonecznej Italii. Sycąca, dobrze doprawiona, pełna kolorów… włoska zupa z soczewicy! To pozycja, która powinna wejść na stałe do Twojego jadłospisu.

Dla kogo? Szukasz wciąż nowych pomysłów na treściwą zupę? Wychodzimy Ci naprzeciw! Włoska zupa z soczewicy należy do jednej z bardziej sycących, a przy tym jednej z najprostszych do przygotowania. Minimum wysiłku, maksimum smaku!

Na jaką okazję? Włoska zupa z soczewicy to idealna propozycja na rozgrzewający, pożywny, a przede wszystkim niezwykle aromatyczny obiad.

Dla urozmaicenia: Chcesz dodać zupie nieco świeżości? Nic prostszego! Dopraw ją sokiem z limonki. Aby danie było jeszcze, podawaj je w towarzystwie sera i pieczywa.

Czy wiesz, że? Soczewica stanowi we Włoszech obowiązkową pozycję podczas sylwestrowej kolacji. Za najlepszą uchodzi ta pochodząca z regionu Umbrii, a dokładniej z miasteczka Castelluccio. Włosi zjadają ją o północy, zaraz po toaście, jako symbol szczęścia, nadziei i dobrobytu, których mają dostąpić w nadchodzącym Nowym Roku.