Ostra kartoflanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostra kartoflanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 opakowanie

1 szczypta

1 litr

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

Chili przekrój na połowy, usuń nasiona i posiekaj z cebulą.

Krok 3

Wszystkie rozdrobnione składniki podsmaż przez 5 minut.

Krok 4

Dodaj gałkę muszkatołową, sproszkowaną paprykę i po minucie smażenia dolej bulion warzywny.

Krok 5

Kiedy bulion zacznie się gotować, pobierz z garnka pół kubka gorącego wywaru i bardzo dokładnie wymieszaj z nim jogurt. Następnie zawartość kubka wlej do zupy.

Krok 6

Kartoflankę trzymamy na wolnym ogniu do czasu, gdy się zagotuje, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej