Ostra kartoflanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostra kartoflanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 opakowanie

1 szczypta

1 litr

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

Chili przekrój na połowy, usuń nasiona i posiekaj z cebulą.

Krok 3

Wszystkie rozdrobnione składniki podsmaż przez 5 minut.

Krok 4

Dodaj gałkę muszkatołową, sproszkowaną paprykę i po minucie smażenia dolej bulion warzywny.

Krok 5

Kiedy bulion zacznie się gotować, pobierz z garnka pół kubka gorącego wywaru i bardzo dokładnie wymieszaj z nim jogurt. Następnie zawartość kubka wlej do zupy.

Krok 6

Kartoflankę trzymamy na wolnym ogniu do czasu, gdy się zagotuje, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostra kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej