
Składniki
7 sztuk
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 opakowanie
1 szczypta
1 litr
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Krok 2
Chili przekrój na połowy, usuń nasiona i posiekaj z cebulą.
Krok 3
Wszystkie rozdrobnione składniki podsmaż przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj gałkę muszkatołową, sproszkowaną paprykę i po minucie smażenia dolej bulion warzywny.
Krok 5
Kiedy bulion zacznie się gotować, pobierz z garnka pół kubka gorącego wywaru i bardzo dokładnie wymieszaj z nim jogurt. Następnie zawartość kubka wlej do zupy.
Krok 6
Kartoflankę trzymamy na wolnym ogniu do czasu, gdy się zagotuje, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej