Grochówka kanadyjska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka kanadyjska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 szklanek

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

null

null

4 łyżki

1 łyżeczka

250 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch opłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.

Krok 2

Następnego dnia odcedź go, przełóż do garnka, zalej 8 szklankami wody, dodaj posiekaną natkę i cebulę, drobno pokrojony seler, pokrojoną w kosteczkę marchew, boczek w jednym kawałku, liść laurowy, cząber oraz łyżeczkę soli.

Krok 3

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny.

Krok 4

Zupa będzie gotowa kiedy groch zrobi się miękki. W trakcie gotowania wyjmij boczek, pokrój go na kostkę i ponownie wrzuć do zupy. Dodaj pieprz oraz sól i podawaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka kanadyjska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej