
Składniki
1 sztuka
8 szklanek
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
null
null
4 łyżki
1 łyżeczka
250 gramów
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch opłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.
Krok 2
Następnego dnia odcedź go, przełóż do garnka, zalej 8 szklankami wody, dodaj posiekaną natkę i cebulę, drobno pokrojony seler, pokrojoną w kosteczkę marchew, boczek w jednym kawałku, liść laurowy, cząber oraz łyżeczkę soli.
Krok 3
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2 godziny.
Krok 4
Zupa będzie gotowa kiedy groch zrobi się miękki. W trakcie gotowania wyjmij boczek, pokrój go na kostkę i ponownie wrzuć do zupy. Dodaj pieprz oraz sól i podawaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



























