Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

34 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

400 gramów

2 łyżki

8 sztuk

0.5 sztuki

50 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

9 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso osusz i pokrój w paski. Przełóż do miski, dodaj oliwę (3 łyżki), połowę Przyprawy Knorr oraz pokrojoną drobno kolendrę. Całość wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - Krok 1

Krok 2

Tofu pokrój w kostkę 1x1 cm i zamarynuj z 3 łyżkami oliwy i resztą Przyprawy Knorr – odstaw w chłodne miejsce.

Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na pozostałej oliwie w garnku. Dodaj zamarynowane mięso i smaż na złoty kolor.

Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj kmin rzymski, curry, koncentrat pomidorowy, posiekaną papryczkę chilli i smaż chwilę razem.

Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlej pomidory pelatti oraz bulion, doprowadź do wrzenia. Wsyp soczewicę i gotuj całość do momentu, gdy ta będzie miękka, sos dopraw do smaku. Na koniec dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i wymieszaj.

Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - Krok 5

Krok 6

Gotową potrawkę wyłóż na półmisek, na wierzchu rozłóż tofu. Całość posyp świeżą kolendrą i podawaj.

Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do tej potrawy będzie ryż.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrąPotrawka z indyka z soczewicą, marynowanym tofu i świeżą kolendrą

Indyka spożywamy coraz chętniej, przygotowując go w różnych wersjach. Mięso mielone doskonale nadaje się na pulpety, a piersi indycze świetnie smakują usmażone lub uduszone. Nasza propozycja na to pyszne mięso to potrawka z indyka z soczewicą, tofu i kolendrą, rodem z kuchni indyjskiej. Kmin rzymski, curry oraz papryczka chili dodają daniu orientalnego smaku, tworząc aromatyczną potrawę, która przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi egzotycznej kuchni. Zapraszamy na krótką wyprawę do Indii!

Dla kogo?

Dla zwolenników wyrazistych dań, o bogatym aromacie.

Na jaką okazję?

Potrawka z indyka z soczewicą świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i element menu imprezowego. Z pewnością zaskoczycie swoich gości, serwując indyka w indyjskim stylu.

Czy wiesz, że?

Ser tofu przygotowywany jest z napoju sojowego. Stanowi dziś jeden z ważniejszych składników kuchni orientalnej. Jest nieodłącznym elementem dań wegetariańskich.

Dla urozmaicenia:

Aby podkreślić orientalny charakter dania, podajcie je z ryżem. Będzie pysznie!