Potrawka z batatów w sosie pomidorowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
220 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

400 gramów

1 łyżeczka

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, umyj i pokój w dużą kostkę. Pory pokrój w plastry. Chilli posiekaj (jeśli lubisz potrawy mniej ostre pozbądź się wcześniej pestek).

Krok 2

Podsmaż pory i po chwili dodaj ziemniaki oraz chilli.

Krok 3

Wlej 400 wody, pomidory i dodaj kostkę Knorr. Gotuj całość ok 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół. Wraz z cynamonem Knorr dodaj do potrawki. Gotuj jeszcze 2-3 minuty i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z kwaśną śmietaną i pieczywem.

2

Opinie o przepisie

  • :)

    :) , 09.08.2022

    Przepis na stałe trafił do naszego jadłospisu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Potrawkę można posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z kuskusem.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów

Gęste, aromatyczne, pełne wyśmienitych składników – jak tu nie lubić potrawek? Oto idealna metoda na przyrządzenie smacznego posiłku z niepozornych produktów. Dziś jednak stawiamy na urozmaicenie codziennej listy zakupów. Zamiast ziemniaków proponujemy bataty, a zamiast czerwonych pomidorów, ich pomarańczowych kuzynów. Zapowiada się pyszna rewolucja!

Dla kogo?

Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów jest idealna dla osób, które lubią smacznie zjeść, ale nie są fanami skomplikowanych manewrów kulinarnych. Produkty wystarczy pokroić i umieścić w jednym garnku. Nie może być prościej!

Na jaką okazję?

To przysmak, który sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pomysł na gorącą kolację. O przepisie na potrawkę z batatów i pomidorów warto pamiętać zwłaszcza w ponure jesienne i zimowe wieczory.

Czy wiesz, że?

Z nazywaniem słodkich ziemniaków batatami większość kucharzy jest oswojona. Bulwa funkcjonuje także pod nazwą wilec ziemniaczany. Warzywo pochodzi z Indonezji.

Dla urozmaicenia:

W potrawce słodkawy smak batatów jest przełamywany papryczką chili. Podczas przyprawiania słodkich ziemniaków warto mieć pod ręką tymianek, czosnek, zioła prowansalskie i rozmaryn.