Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów
łatwe
225 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 łyżeczka
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj i pokój w dużą kostkę. Pory pokrój w plastry. Chilli posiekaj (jeśli lubisz potrawy mniej ostre pozbądź się wcześniej pestek).
Krok 2
Podsmaż pory i po chwili dodaj ziemniaki oraz chilli.
Krok 3
Wlej 400 wody, pomidory i dodaj kostkę Knorr. Gotuj całość ok 10-15 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Pomidorki przekrój na pół. Wraz z cynamonem Knorr dodaj do potrawki. Gotuj jeszcze 2-3 minuty i podawaj.

Dobra rada:
Podawaj z kwaśną śmietaną i pieczywem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów
Gęste, aromatyczne, pełne wyśmienitych składników – jak tu nie lubić potrawek? Oto idealna metoda na przyrządzenie smacznego posiłku z niepozornych produktów. Dziś jednak stawiamy na urozmaicenie codziennej listy zakupów. Zamiast ziemniaków proponujemy bataty, a zamiast czerwonych pomidorów, ich pomarańczowych kuzynów. Zapowiada się pyszna rewolucja!
Dla kogo?
Potrawka ze słodkich ziemniaków i pomidorów jest idealna dla osób, które lubią smacznie zjeść, ale nie są fanami skomplikowanych manewrów kulinarnych. Produkty wystarczy pokroić i umieścić w jednym garnku. Nie może być prościej!
Na jaką okazję?
To przysmak, który sprawdzi się jako danie obiadowe oraz pomysł na gorącą kolację. O przepisie na potrawkę z batatów i pomidorów warto pamiętać zwłaszcza w ponure jesienne i zimowe wieczory.
Czy wiesz, że?
Z nazywaniem słodkich ziemniaków batatami większość kucharzy jest oswojona. Bulwa funkcjonuje także pod nazwą wilec ziemniaczany. Warzywo pochodzi z Indonezji.
Dla urozmaicenia:
W potrawce słodkawy smak batatów jest przełamywany papryczką chili. Podczas przyprawiania słodkich ziemniaków warto mieć pod ręką tymianek, czosnek, zioła prowansalskie i rozmaryn.