Dania i potrawy z cykorii | Przepisy.pl pixel

Przepisy z cykorią

56 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CykoriaCykoria

Pełna nazwa warzywa brzmi: cykoria podróżnik. Można zatem spodziewać się niesamowitej podróży kulinarnej w rejony nieodkrytych do tej pory przepisów. Cykoria jeszcze nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością. Jesteśmy jednak w stanie się założyć, że to tylko kwestia czasu. Jej wykwintny smak zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Świeża i chrupiąca cykoria pozostaje bezkonkurencyjna względem wielu rodzajów sałat, które bardzo szybko więdną, tracąc swoje najcenniejsze walory.

Dla kogo?

Zmęczeni czekaniem na pierwsze nowalijki? Cykoria to strzał w dziesiątkę! Wybornie smakuje na surowo, więc docenią ją kucharze, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Wystarczy dorzucić ją do sałatki z kozim serem i orzechami włoskimi – smaczny posiłek gotowy będzie w kilka minut. Po sprawdzeniu pierwszego przepisu z cykorią w roli głównej dużo chętniej będziecie zaglądać do kuchni.

Na jaką okazję?

Domeną cykorii jest nie tylko wyszukany smak z charakterystyczną goryczką, ale także łatwość przygotowania. Wystarczy ją dokładnie opłukać oraz wyciąć wewnętrzną część – i już nadaje się do jedzenia. Sztywne liście cykorii w kształcie łódeczek sprawiają, że bez problemu umieścicie w nich dowolny farsz. Spróbujcie tuńczyka, łososia, twarogu, tapenady albo pomidorowego pesto. Talerze nie będą konieczne. Tak wygodna przekąska sprawdzi się podczas imprez. Zwłaszcza tych ze szwedzkim stołem.

Czy wiesz, że?

Gorzkawy posmak cykorii nie każdego przekonuje. Można go wyeliminować poprzez usunięcie wewnętrznego głąbu. To podstawa przygotowania cykorii do spożycia. Jeśli ten zabieg okaże się niewystarczający, warzywo warto namoczyć w wodzie lub przez kilka minut gotować w mleku.

Dla urozmaicenia:

Cykoria wyśmienicie smakuje na gorąco. Proponujemy zapiekać ją owiniętą kawałkami boczku lub szynki parmeńskiej. Pod koniec obróbki dodajcie hojną porcję parmezanu – z nim cykoria wypada wyjątkowo apetycznie.