Jajka na pomidorach i papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na pomidorach i papryce

Autor: cooklife

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.

Krok 2

Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczona karkówka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej