Jajka na pomidorach i papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na pomidorach i papryce

Autor: cooklife

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.

Krok 2

Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej