Jajka na pomidorach i papryce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka na pomidorach i papryce

Autor: cooklife

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 plastry

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.

Krok 2

Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka na pomidorach i papryce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chłopski kociołek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej