
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 plastry
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć szypułkę i pokroić w kostkę.
Krok 2
Na patelni (około 20 cm średnicy) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i ewentualnie szynkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, chwilę podsmażyć. Wszystko doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Na środku patelni zrobić wgłębienie, wbić dwa jajka. Całość posypać świeżo zerwaną bazylią. Patelnię przykryć pokrywką (można zastąpić dużym talerzem) gotować przez około 3-4 min. Podawać ze świeżym pieczywem lub bez.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej




























