Surówka z kiszonej kapusty

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę lekko odciskamy i drobno siekamy. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 2

Przygotowujemy dresing. W tym celu używamy sosu sałatkowego, który można lekko podkręcić dodatkiem kostki czosnkowej.

Krok 3

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Jeśli ktoś ma ochotę, można dodać odrobinę cukru. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z kiszonej kapusty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z kiszonej kapustySurówka z kiszonej kapusty

Smaczne danie obiadowe wcale nie wymaga sporego zaangażowania w jego przygotowanie. Należy jednak zadbać o to, by odpowiednio je zaserwować. Często zdarza się tak, że odpowiednio dobrana sałatka jest w stanie podkreślić smak gotowej potrawy. Proponowana w tym przepisie surówka z kiszonej kapusty będzie dobrze komponowała się z duszonym lub smażonym mięsem wieprzowym oraz z rybami. Do jej przyrządzenia niezbędna będzie oczywiście kiszona kapusta – najlepsza będzie ta, którą kupisz jesienią na warzywnych straganach. Równie dobrze sprawdzi się jednak ta przygotowana z kiszonki zakupionej poza sezonem. Niewątpliwą zaletą tej sałatki jest to, że możesz dowolnie modyfikować jej kwaśność. Mocne odciśnięcie kapusty z soku lub lekkie jej posłodzenie pozwoli osłabić intensywny smak. Dodatkowo słodka marchewka oraz jabłko starte na tarce zrównoważą go i urozmaicą wygląd całości. Cebula oraz dresing przygotowany z sosu sałatkowego z ewentualnym dodatkiem wyciśniętego czosnku lub kostki czosnkowej sprawią, że gotowa surówka będzie wyjątkowo smaczna. Wypróbuj ten prosty i uniwersalny przepis.