
Składniki
1 szklanka
3 łyżki
0.75 szklanki
5 sztuk
10 dekagramów
1 sztuka
5 sztuk
10 dekagramów
0.5 kilograma
15 dekagramów
1 łyżeczka
5 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak zalej wrzącym mlekiem na 10 minut, osącz. Zmiel 3 razy.
Krok 2
Pszenicę ugotuj do miękkości, odcedź.
Krok 3
Rodzynki, morele, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, osącz. Większe owoce posiekaj.
Krok 4
Orzechy i migdały namocz, obierz z e skórki i posiekaj.
Krok 5
Suszone owoce połącz z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Dodaj mak, pszenicę, miód i aromat migdałowy.
Krok 6
Masę przełóż do salaterki, schłodź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























