
Składniki
1 szklanka
3 łyżki
0.75 szklanki
5 sztuk
10 dekagramów
1 sztuka
5 sztuk
10 dekagramów
0.5 kilograma
15 dekagramów
1 łyżeczka
5 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mak zalej wrzącym mlekiem na 10 minut, osącz. Zmiel 3 razy.
Krok 2
Pszenicę ugotuj do miękkości, odcedź.
Krok 3
Rodzynki, morele, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, osącz. Większe owoce posiekaj.
Krok 4
Orzechy i migdały namocz, obierz z e skórki i posiekaj.
Krok 5
Suszone owoce połącz z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Dodaj mak, pszenicę, miód i aromat migdałowy.
Krok 6
Masę przełóż do salaterki, schłodź.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























