Świąteczna kutia z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna kutia z bakaliami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

0.75 szklanki

5 sztuk

10 dekagramów

1 sztuka

5 sztuk

10 dekagramów

0.5 kilograma

15 dekagramów

1 łyżeczka

5 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalej wrzącym mlekiem na 10 minut, osącz. Zmiel 3 razy.

Krok 2

Pszenicę ugotuj do miękkości, odcedź.

Krok 3

Rodzynki, morele, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, osącz. Większe owoce posiekaj.

Krok 4

Orzechy i migdały namocz, obierz z e skórki i posiekaj.

Krok 5

Suszone owoce połącz z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Dodaj mak, pszenicę, miód i aromat migdałowy.

Krok 6

Masę przełóż do salaterki, schłodź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej