Świąteczna kutia z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna kutia z bakaliami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

0.75 szklanki

5 sztuk

10 dekagramów

1 sztuka

5 sztuk

10 dekagramów

0.5 kilograma

15 dekagramów

1 łyżeczka

5 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalej wrzącym mlekiem na 10 minut, osącz. Zmiel 3 razy.

Krok 2

Pszenicę ugotuj do miękkości, odcedź.

Krok 3

Rodzynki, morele, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, osącz. Większe owoce posiekaj.

Krok 4

Orzechy i migdały namocz, obierz z e skórki i posiekaj.

Krok 5

Suszone owoce połącz z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Dodaj mak, pszenicę, miód i aromat migdałowy.

Krok 6

Masę przełóż do salaterki, schłodź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak w sosie serowym
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej