Świąteczna kutia z bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna kutia z bakaliami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

0.75 szklanki

5 sztuk

10 dekagramów

1 sztuka

5 sztuk

10 dekagramów

0.5 kilograma

15 dekagramów

1 łyżeczka

5 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mak zalej wrzącym mlekiem na 10 minut, osącz. Zmiel 3 razy.

Krok 2

Pszenicę ugotuj do miękkości, odcedź.

Krok 3

Rodzynki, morele, daktyle i figi zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut, osącz. Większe owoce posiekaj.

Krok 4

Orzechy i migdały namocz, obierz z e skórki i posiekaj.

Krok 5

Suszone owoce połącz z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Dodaj mak, pszenicę, miód i aromat migdałowy.

Krok 6

Masę przełóż do salaterki, schłodź.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna kutia z bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej