Duszony ryż maślany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony ryż maślany

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 litra

1 sztuka

3 łyżki

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę wlej do garnka, dodaj bulionetkę Knorr i zagotuj.

Duszony ryż maślany  - Krok 1

Krok 3

Odcedź ryż. Otwórz woreczki uważając ponieważ są bardzo gorące i wysyp ryż do miski.

Duszony ryż maślany  - Krok 3

Krok 2

Włóż woreczki ryżu i gotuj ok. 15-20 minut aż woreczki napęcznieją i ryż zrobi się miękki.

Krok 4

Dodaj masło oraz szafran. Całość mieszaj przez minutę. Przykryj ryż i odstaw na kilka minut. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony ryż maślany  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej