
Składniki
100 gramów
2 sztuki
1 szklanka
3 szklanki
20 gramów
20 gramów
20 gramów
200 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło i mleko podgrzej razem na małym ogniu. Odstaw na bok do wystudzenia.

Krok 2
Do miski wsyp wszystkie suche składniki. Całość wymieszaj.

Krok 3
Połącz z wystudzonym masłem z mlekiem i dwoma jajkami. Dobrze wymieszaj.

Krok 4
Gotowe ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując małe ciasteczka.

Krok 5
Piecz w piekarniku, w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasteczka dla diabetyków
Jak połączyć miłość do słodyczy z ograniczeniami narzucanymi przez konieczność kontroli cukru w diecie? Jednym z rozwiązań są ciasteczka dla diabetyków, przygotowane bez dodatku cukru. Płatki owsiane, masło, jajka i mleko to podstawowe produkty, z których przygotujecie ciasteczka. Oprócz niezwykle prostego składu deser ten cechuje się także szybkością przygotowania – pół godziny wystarczy, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem bezcukrowych ciasteczek.
Dla kogo?
Ciasteczka bez dodatku cukru to propozycja nie tylko dla diabetyków. Zachwycą każdego, kto lubi szybkie, proste i pyszne domowe desery.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na co dzień. Ciasteczka dla diabetyków są wręcz obowiązkowym dodatkiem do popołudniowej kawy! Możecie je także zabrać do pracy, jako oryginalną i pyszną przekąskę.
Czy wiesz, że?
Płatki owsiane produkowane są w trzech wersjach – zwykłe, górskie i błyskawiczne. Różnią się sposobem przygotowania. Zwykłe wymagają gotowania, górskie jedynie krótkotrwałego podgrzania, natomiast błyskawiczne mogą być spożywane również na zimno.
Dla urozmaicenia:
Możesz przygotować większą ilość ciasteczek bez cukru. Aby zachowały swoją świeżość przez długi czas, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pudełku.