Poświąteczne zero waste – jak nie marnować jedzenia?
Święta, święta i po świętach… lodówka nadal jednak jest pełna? Podpowiadamy co zrobić z jedzeniem, które przygotowane było na święta, by go nie marnować. Podążajcie za ruchem zero waste i wykorzystajcie resztki produktów do stworzenia nowych potraw. Przygotowaliśmy dla Was znakomite propozycje kulinarne, dzięki którym nie dopuścicie do marnowania żywności. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!
Wędliny w nowej odsłonie!
Kupiliście na święta zbyt dużą ilość wędlin? Nic straconego! Podpowiadamy jak smacznie ją podać w zupełnie innym wydaniu niż talerz zimnych wędlin. Polecamy krokiety z szynką i serem, dzięki którym zagospodarujecie resztki świątecznych wędlin w sposób niezwykle smaczny. Przygotowanie tej potrawy zajmuje jedyne 45 minut! Co na pierwsze danie? Mamy dla Was równie smaczną propozycję, czyli zupę jarzynową z szynką o wspaniale kremowej konsystencji. Wieczorem zadzwońcie do znajomych i zaproście ich na pyszną, domową pizzę. Połóżcie na niej dużą ilość świątecznej szynki, dzięki czemu wyczyścicie lodówkę z zapasów!
Mięsne zero waste
Duże ilości mięsa opanowały Waszą kuchnię? Nie czekajcie, tylko przyrządźcie z nich coś pysznego, np. chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą. To potrawa, do której możecie wrzucić właściwie wszystko! Idealne danie dla osób, które lubią mięso, a przy okazji wyczyścicie lodówkę ze świątecznych zapasów. Takie danie to znakomity pomysł na obiad. Polecamy Wam również dodanie wędlin, które zostały po świętach do lecza i bigosu. Efekty będą naprawdę smaczne. Spróbujecie? Jeżeli macie w swojej lodówce zapas świątecznej pieczeni, to koniecznie wykorzystajcie ją do przygotowania pierogów z mięsem. Wystarczy zmielić pieczeń i wyrobić ciasto. Sami widzicie, że gotowanie w duchu zero waste to naprawdę proste zadanie!
Świąteczne owoce – gdzie je dodać?
Jakie owoce kojarzą Wam się ze świętami? Jesteśmy pewni, że na myśl przyszły każdemu pomarańcze i mandarynki. Macie je w swoich poświątecznych zapasach? Dobrze się składa, ponieważ możecie zrobić z tych owoców kilka smacznych specjałów. Imbirowa herbata z miodem i mandarynką to idealny napój na chłodne wieczory. Rozgrzewa i świetnie smakuje. Polecamy również herbatę z pomarańczami, która zachwyci każdego swoim wyrazistym aromatem. Pycha! Prawdziwą bombą witaminową będzie koktajl ze świątecznych owoców. Smacznego!
Mrożenie świątecznych potraw
Mrożenie jest bezpiecznym procesem, który pozwoli zapobiegać wyrzucaniu jedzenia! Należy jednak pamiętać o kilku zasadach: mrozimy potrawy świeże, najlepiej po ugotowaniu i ostudzeniu. Jeżeli więc w Waszych zapasach macie duże ilości ciast, mięs, to śmiało możecie włożyć je do domowej zamrażarki. Z powodzeniem możecie zamrozić pierogi, uszka, a nawet zupę, jeżeli nie chcecie spożywać tego samego dania przez dwa lub kilka dni z rzędu. Pamiętajcie jednak, by nie przechowywać ich tam zbyt długo. Dzięki temu będziecie mieć gotowe dania, a co najważniejsze nie zmarnujecie jedzenia.
Poświąteczne zero waste – warto czy nie warto?
Chyba nie musimy przekonywać Was, że wykorzystywanie świątecznych resztek jest nie tylko doskonałym pomysłem, ale również troską o naszą planetę. Światowa produkcja żywności odpowiada za 26% wszystkich emisji pochodzących z działalności człowieka. Dlatego też wyrzucaniu jedzenia mówimy stanowcze nie! Spróbujcie naszych przepisów i przekonajcie się, że świąteczne produkty mogą uświetnić smak wielu dań. Działajcie, a nie wyrzucajcie!
Komentarze (0)