
Składniki
2 sztuki
0.5 kilograma
80 gramów
900 mililitrów
80 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie wsypujemy cukier.
Krok 2
Po chwili wbijamy żółtka, rozpuszczone masło oraz wodę. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Ponownie mieszamy.
Krok 4
Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane.
Krok 5
Podajemy z 2-3 gałkami lodów Carte d'Or.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gofry cynamonowe z lodami
Gofry cynamonowe z lodami to przepis na deser, który trafi prosto w serce wszystkich łasuchów. Z wierzchu rumiane i chrupiące, w środku cudownie miękkie. Do tego obłędnie pachnące cynamonem i podane z porcją lodów – czy może być lepszy sposób na zwieńczenie posiłku? Przekonaj się, jak łatwo jest zrobić gofry, które smakują i wyglądają jak z najbardziej popularnej cukierni.
Dla kogo?
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na czasochłonne pieczenie ciasta? Długotrwałe wyrabianie masy, mieszanie kremu i czekanie aż całość będzie upieczona czasem odbierają całą chęć na przygotowanie domowego deseru. Z goframi cynamonowymi ten problem znika, ponieważ przepis, który prezentujemy, jest prosty i szybki.
Na jaką okazję?
Taki deser możesz śmiało serwować po uroczystym, świątecznym obiedzie. Kto powiedział, że tylko torty mają monopol na specjalne okazje? Wszyscy zgromadzeni przy stole będą pod wrażeniem twojego kunsztu i kreatywności. Bez obaw, nie musisz czekać na święta. Gofry cynamonowe zajadaj zawsze wtedy, gdy tylko chcesz porozpieszczać swoje podniebienie.
Czy wiesz, że?
Za ojczyznę gofrów uznaje się Belgię. Pierwsze tego typu frykasy miały pojawić się na stołach już w X wieku, lecz oficjalnie przyjmuje się, że pierwsze gofry w formie, jaką znamy do dziś, pochodzą z XVIII wieku.
Dla urozmaicenia:
Cynamonowe gofry świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Umieść na nich pokrojone w kostkę jabłka, truskawki, maliny, borówki albo banany. Wykorzystaj te produkty, które akurat masz w swoich zapasach.



































