
Składniki
2 sztuki
0.5 kilograma
80 gramów
900 mililitrów
80 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie wsypujemy cukier.
Krok 2
Po chwili wbijamy żółtka, rozpuszczone masło oraz wodę. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Ponownie mieszamy.
Krok 4
Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane.
Krok 5
Podajemy z 2-3 gałkami lodów Carte d'Or.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gofry cynamonowe z lodami
Gofry cynamonowe z lodami to przepis na deser, który trafi prosto w serce wszystkich łasuchów. Z wierzchu rumiane i chrupiące, w środku cudownie miękkie. Do tego obłędnie pachnące cynamonem i podane z porcją lodów – czy może być lepszy sposób na zwieńczenie posiłku? Przekonaj się, jak łatwo jest zrobić gofry, które smakują i wyglądają jak z najbardziej popularnej cukierni.
Dla kogo?
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu na czasochłonne pieczenie ciasta? Długotrwałe wyrabianie masy, mieszanie kremu i czekanie aż całość będzie upieczona czasem odbierają całą chęć na przygotowanie domowego deseru. Z goframi cynamonowymi ten problem znika, ponieważ przepis, który prezentujemy, jest prosty i szybki.
Na jaką okazję?
Taki deser możesz śmiało serwować po uroczystym, świątecznym obiedzie. Kto powiedział, że tylko torty mają monopol na specjalne okazje? Wszyscy zgromadzeni przy stole będą pod wrażeniem twojego kunsztu i kreatywności. Bez obaw, nie musisz czekać na święta. Gofry cynamonowe zajadaj zawsze wtedy, gdy tylko chcesz porozpieszczać swoje podniebienie.
Czy wiesz, że?
Za ojczyznę gofrów uznaje się Belgię. Pierwsze tego typu frykasy miały pojawić się na stołach już w X wieku, lecz oficjalnie przyjmuje się, że pierwsze gofry w formie, jaką znamy do dziś, pochodzą z XVIII wieku.
Dla urozmaicenia:
Cynamonowe gofry świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców. Umieść na nich pokrojone w kostkę jabłka, truskawki, maliny, borówki albo banany. Wykorzystaj te produkty, które akurat masz w swoich zapasach.