
Składniki
200 gramów
500 gramów
2 sztuki
50 gramów
2 łyżki
1 pęczek
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielony twaróg zmieszaj z jajkami, rozgniecioną fetą oraz posiekanym koperkiem.

Krok 2
Dodaj mąkę, przypraw solą i pieprzem. Zagnieć i uformuj wałki.

Krok 3
Pokrój ukośnie na niewielkie kluseczki.

Krok 4
Gotuj partiami w dużej ilości osolonego wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia.

Krok 5
Bułkę tartą zarumień na maśle, polej gorące kluski.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej