Kopytka z serem feta - leniwe kluski: przepis | Przepisy.pl pixel

Kluski leniwe z fetą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
359 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

198 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

500 gramów

2 sztuki

50 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielony twaróg zmieszaj z jajkami, rozgniecioną fetą oraz posiekanym koperkiem.

Kluski leniwe z fetą - Krok 1

Krok 2

Dodaj mąkę, przypraw solą i pieprzem. Zagnieć i uformuj wałki.

Kluski leniwe z fetą - Krok 2

Krok 3

Pokrój ukośnie na niewielkie kluseczki.

Kluski leniwe z fetą - Krok 3

Krok 4

Gotuj partiami w dużej ilości osolonego wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia.

Kluski leniwe z fetą - Krok 4

Krok 5

Bułkę tartą zarumień na maśle, polej gorące kluski.

Kluski leniwe z fetą - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski leniwe z fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej