Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 plastrów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 szklanka

2 szczypty

1 sztuka

15 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Krok 2

W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonka łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde.

Krok 3

W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe przyprawą Knorr z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.

Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ziemniaki gratin
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej