Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem
średnie
20 osób zapisało

Składniki
5 plastrów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 łyżeczka
1 szklanka
2 szczypty
1 sztuka
15 dekagramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 2
W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonka łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde.
Krok 3
W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe przyprawą Knorr z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej