Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 plastrów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

5 sztuk

1 łyżeczka

1 szklanka

2 szczypty

1 sztuka

15 dekagramów

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.

Krok 2

W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonka łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde.

Krok 3

W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe przyprawą Knorr z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.

Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - Krok 3
straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej