Chowder z łososiem, krewetkami i boczkiem
średnie
20 osób zapisało

Składniki
5 plastrów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
5 sztuk
1 łyżeczka
1 szklanka
2 szczypty
1 sztuka
15 dekagramów
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na głębokiej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku pokrojonego w kostkę, zrumienione skwarki wyciągamy i przekładamy do miseczki. Na tłuszczu szklimy rozdrobnioną cebulę i czosnek, dodajemy starte warzywa: marchew, pietruszkę i seler i chwilkę dusimy, po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 2
W garnku gotujemy kawałki łososia wraz z głową, ogonem z listkami laurowymi, zielem angielskim, bulionem na włoszczyźnie ok. 15 minut. Wykładamy dzwonka łososia. Przecedzamy i zalewamy gorącym wywarem warzywa na patelni i gotujemy aż ziemniaki będą półtwarde.
Krok 3
W miseczce marynujemy krewetki koktajlowe przyprawą Knorr z cytryną i koperkiem. Następnie obsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu. Łososia rozdrabniamy i wraz z krewetkami wrzucamy do zupy, gotujemy chwilkę. Śmietanę hartujemy z odrobiną soli, dodając wywar cały czas mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy śmietanę i mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Zupę rozlewamy do miseczek. Podajemy ją posypaną skwarkami z boczku.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej