
Składniki
1 sztuka
14 ziaren
1 szczypta
1 łyżka
7 sztuk
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
10 dekagramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretkę rozpuść w 1.5 szklanki wrzątku. Wystudź, wlej na płytki talerz i wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. W każdym odetnij spód tak, aby można je było postawić poziomo jako tułów kaczuszki.
Krok 3
Twaróg rozdrobnij, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj.
Krok 4
Uformuj kuleczki - będą to główki kaczuszek i wciśnij w nie po dwa ziarna pieprzu - jako oczy oraz mały kawałek marchewki, który będzie dziobem.
Krok 5
Główki dołącz do jajek wykałaczkami.
Krok 6
Jajka ułóż na galaretce, bo bokach każdego zrób podłużne kleksy majonezu - skrzydełka.
Krok 7
Pomidorki ponacinaj kilka razy i rozchyl tak, żeby powstał kwiat. Ułóż na galaretce. Boki talerze udekoruj szczypiorkiem i listami natki pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej


























