Kaczuszki na wodzie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaczuszki na wodzie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

14 ziaren

1 szczypta

1 łyżka

7 sztuk

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

10 dekagramów

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę rozpuść w 1.5 szklanki wrzątku. Wystudź, wlej na płytki talerz i wstaw do lodówki do stężenia.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. W każdym odetnij spód tak, aby można je było postawić poziomo jako tułów kaczuszki.

Krok 3

Twaróg rozdrobnij, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj.

Krok 4

Uformuj kuleczki - będą to główki kaczuszek i wciśnij w nie po dwa ziarna pieprzu - jako oczy oraz mały kawałek marchewki, który będzie dziobem.

Krok 5

Główki dołącz do jajek wykałaczkami.

Krok 6

Jajka ułóż na galaretce, bo bokach każdego zrób podłużne kleksy majonezu - skrzydełka.

Krok 7

Pomidorki ponacinaj kilka razy i rozchyl tak, żeby powstał kwiat. Ułóż na galaretce. Boki talerze udekoruj szczypiorkiem i listami natki pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaczuszki na wodzie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej