
Składniki
1 sztuka
14 ziaren
1 szczypta
1 łyżka
7 sztuk
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
10 dekagramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Galaretkę rozpuść w 1.5 szklanki wrzątku. Wystudź, wlej na płytki talerz i wstaw do lodówki do stężenia.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. W każdym odetnij spód tak, aby można je było postawić poziomo jako tułów kaczuszki.
Krok 3
Twaróg rozdrobnij, dodaj śmietanę, przyprawy i wymieszaj.
Krok 4
Uformuj kuleczki - będą to główki kaczuszek i wciśnij w nie po dwa ziarna pieprzu - jako oczy oraz mały kawałek marchewki, który będzie dziobem.
Krok 5
Główki dołącz do jajek wykałaczkami.
Krok 6
Jajka ułóż na galaretce, bo bokach każdego zrób podłużne kleksy majonezu - skrzydełka.
Krok 7
Pomidorki ponacinaj kilka razy i rozchyl tak, żeby powstał kwiat. Ułóż na galaretce. Boki talerze udekoruj szczypiorkiem i listami natki pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej