Brokuły nadają się do wszystkiego, może z wyjątkiem deserów. :) Gdy mam w lodówce 2-3 brokuły, wiem, że jednego dnia mogę podać je w sałatce, drugiego – w formie zupy, a trzeciego, przygotować na kolację pyszną brokułową zapiekankę.

Dziś napiszę o zupach z brokułów. Zacznijmy od początku.

Pokochałem zupy-kremy - są aksamitne, subtelne w smaku, a wszelakie dodatki, np. grzanki, groszek ptysiowy czy kleks śmietany sprawiają, że „zwykła” zupa staje się wyjątkowa, jak ta z przepisu poniżej.

Krem z brokułów z migdałami:
- brokuły, ok. 50 dkg
- płatki migdałów - 2 łyżki
- Rosół z kury Knorr
- ząbek czosnku
- jogurt naturalny - 15 dekagramów
- cukier
- sok z cytryny

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosół z kury Knorr w proporcji z opakowania.

Włóż łodygi brokułów i rozgnieciony czosnek, gotuj przez 5-10 minut.

Ostudź, a następnie zmiksuj ręcznym blenderem.

Dodaj jogurt, dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Podgrzej zupę, dodaj różyczki brokułów i posyp płatkami migdałowymi. Płatki mogą być wcześniej prażone na suchej patelni.