Składniki
4 sztuki
1 sztuka
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
150 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Wystudź, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. W ten sposób powstanie ciasto na placki ziemniaczane, w którego dokładnym wymieszaniu na pewno chętnie wyręczy Cię dziecko.
Krok 2
Dodaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj ciasto. Samodzielnie usmaż placki.
Krok 3
Ugotuj różyczki brokułów.
Krok 4
Dziecko może wymieszać kukurydzę z serem i ugotowanymi wcześniej przez Ciebie różyczkami brokuła.
Krok 5
Przygotowaną przez dziecko masę układaj wspólnie na plackach. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do czasu, gdy ser się lekko rozpuści.
Krok 6
Potrawę możesz udekorować krążkami z czerwonej papryki.
Dobra rada:
Uważaj, aby nie podać dziecku zbyt gorących placuszków.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki
Klasyczne placki ziemniaczane to potrawa lubiana przez małych i dużych. Serwowane są na słodko i na słono. Zobacz, jak z tradycyjnych placuszków ziemniaczanych łatwo wyczarować bajecznie kolorowy obiad lub kolację. W odróżnieniu od klasycznych placków do ich innej wersji, ziemniaki przed smażeniem ugotuj na półtwardo. Dopiero wtedy przygotowuj z nich ciasto, z którego usmaż niewielkie placki. Warto dodać do nich sos serowy i zieloną pietruszkę, co sprawi, że będą miały bardzo wyrazisty i interesujący smak. Dzięki kolorowym warzywom poukładanym na placuszkach, utworzysz ciekawe kompozycje. Przed zapieczeniem nie możesz zapomnieć o serze. Tak przygotowane placki serwuj solo lub z zestawem świeżych warzyw. Może to być papryka, ale też sałata lodowa, roszponka, czy pomidor z cebulką.