Placki z brokuła i ziemniaków - ziemniaczane | Przepisy.pl pixel

Placki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

4602 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1291 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

150 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Wystudź, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. W ten sposób powstanie ciasto na placki ziemniaczane, w którego dokładnym wymieszaniu na pewno chętnie wyręczy Cię dziecko.

Placki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj ciasto. Samodzielnie usmaż placki.

Placki  - Krok 2

Krok 3

Ugotuj różyczki brokułów.

Placki  - Krok 3

Krok 4

Dziecko może wymieszać kukurydzę z serem i ugotowanymi wcześniej przez Ciebie różyczkami brokuła.

Placki  - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną przez dziecko masę układaj wspólnie na plackach. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do czasu, gdy ser się lekko rozpuści.

Placki  - Krok 5

Krok 6

Potrawę możesz udekorować krążkami z czerwonej papryki.

Placki  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Uważaj, aby nie podać dziecku zbyt gorących placuszków.

5

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 16.11.2019

    Placki mega pyszne! Ja do ziemniaków dodałam trochę rozdrobnionego brokuła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Przybył

    Anita Przybył , 01.04.2019

    Placki dobre ale zapiekane z samym serem i kukurydza. Podgotowane brokuły to zły pomysł.. Puszczają wodę podczas podpiekania w piekarniku przez co placki były okropnie miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta pawlinska

    elzbieta pawlinska , 05.09.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 02.12.2017

    Placki pycha:) polecam jeszcze do polania sos czosnkowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Moussaka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki Placki

Klasyczne placki ziemniaczane to potrawa lubiana przez małych i dużych. Serwowane są na słodko i na słono. Zobacz, jak z tradycyjnych placuszków ziemniaczanych łatwo wyczarować bajecznie kolorowy obiad lub kolację. W odróżnieniu od klasycznych placków do ich innej wersji, ziemniaki przed smażeniem ugotuj na półtwardo. Dopiero wtedy przygotowuj z nich ciasto, z którego usmaż niewielkie placki. Warto dodać do nich sos serowy i zieloną pietruszkę, co sprawi, że będą miały bardzo wyrazisty i interesujący smak. Dzięki kolorowym warzywom poukładanym na placuszkach, utworzysz ciekawe kompozycje. Przed zapieczeniem nie możesz zapomnieć o serze. Tak przygotowane placki serwuj solo lub z zestawem świeżych warzyw. Może to być papryka, ale też sałata lodowa, roszponka, czy pomidor z cebulką.