Placki z brokuła i ziemniaków - ziemniaczane | Przepisy.pl pixel

Placki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
4604 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

454 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

150 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Wystudź, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach. W ten sposób powstanie ciasto na placki ziemniaczane, w którego dokładnym wymieszaniu na pewno chętnie wyręczy Cię dziecko.

Placki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj ciasto. Samodzielnie usmaż placki.

Placki  - Krok 2

Krok 3

Ugotuj różyczki brokułów.

Placki  - Krok 3

Krok 4

Dziecko może wymieszać kukurydzę z serem i ugotowanymi wcześniej przez Ciebie różyczkami brokuła.

Placki  - Krok 4

Krok 5

Przygotowaną przez dziecko masę układaj wspólnie na plackach. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do czasu, gdy ser się lekko rozpuści.

Placki  - Krok 5

Krok 6

Potrawę możesz udekorować krążkami z czerwonej papryki.

Placki  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Uważaj, aby nie podać dziecku zbyt gorących placuszków.

5

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 16.11.2019

    Placki mega pyszne! Ja do ziemniaków dodałam trochę rozdrobnionego brokuła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anita Przybył

    Anita Przybył , 01.04.2019

    Placki dobre ale zapiekane z samym serem i kukurydza. Podgotowane brokuły to zły pomysł.. Puszczają wodę podczas podpiekania w piekarniku przez co placki były okropnie miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elzbieta pawlinska

    elzbieta pawlinska , 05.09.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skruszeniec

    Renata Skruszeniec , 02.12.2017

    Placki pycha:) polecam jeszcze do polania sos czosnkowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki Placki

Klasyczne placki ziemniaczane to potrawa lubiana przez małych i dużych. Serwowane są na słodko i na słono. Zobacz, jak z tradycyjnych placuszków ziemniaczanych łatwo wyczarować bajecznie kolorowy obiad lub kolację. W odróżnieniu od klasycznych placków do ich innej wersji, ziemniaki przed smażeniem ugotuj na półtwardo. Dopiero wtedy przygotowuj z nich ciasto, z którego usmaż niewielkie placki. Warto dodać do nich sos serowy i zieloną pietruszkę, co sprawi, że będą miały bardzo wyrazisty i interesujący smak. Dzięki kolorowym warzywom poukładanym na placuszkach, utworzysz ciekawe kompozycje. Przed zapieczeniem nie możesz zapomnieć o serze. Tak przygotowane placki serwuj solo lub z zestawem świeżych warzyw. Może to być papryka, ale też sałata lodowa, roszponka, czy pomidor z cebulką.