Dzisiaj zabierzemy Was w kulinarną podróż do Indochin. To właśnie stamtąd wywodzi się makaron shirataki, inaczej zwany jako konjac. Ten produkt zyskał niezwykłą popularność w Azji, a obecnie jest chętnie kupowany również w Polsce! Jak przygotować makaron konjac? Z którymi składnikami będzie smakować najlepiej? Sprawdźcie sami!
Makaron konjac – jak powstaje?
Makaron konjac, inaczej shirataki, został wprowadzony do jadłospisu Azjatów już w szóstym wieku! Co więcej, lokalni mieszkańcy produkują ponad 1000 odmian tego specjału, jednak większość z nich nie jest jadalna.
Makaron konjac - co to jest?
To pytanie zadaje sobie wiele osób, które chcą spróbować azjatyckiego przysmaku, jednak zastanawiają się, czy jego skład na pewno im nie zaszkodzi. Konjac to makaron w ponad 90 procentach składający się z wody, jednak składnikiem, który odpowiada za jego główne właściwości, jest bulwa rośliny Amorphophallus konjac, powszechnie znana jako dziwidło. Ten prosty skład skradł serce miłośnikom makaronu, którzy uważają go za lepszą alternatywę dla produktów pszennych.
Makaron konjac – właściwości, jak smakuje i wygląda?
Shirataki występuje w różnych postaciach, najczęściej jest to: penne, spaghetti oraz tagliatelle. Zawsze po ugotowaniu jest bardzo elastyczny, dlatego proces przeżuwania będzie dłuższy niż w przypadku tradycyjnego makaronu. Wiele osób uważa, że makaron konjac jest bardzo uniwersalnym produktem. Tak naprawdę nie ma określonego zapachu ani smaku, chłonie go od dodatków, z którymi jest przygotowywany. To znakomity produkt dla osób, które chciałyby wprowadzić do swojego jadłospisu jakąś zmianę.
Makaron konjac - jak przygotować?
Proces gotowania tego makaronu jest niezwykle łatwy. Początkowo towarzyszy mu płyn o rybim zapachu, przez co wiele osób zraża się do produktu, zanim jeszcze wrzuci go do wody. Na szczęście mamy skuteczny sposób, który szybko zniweluje nieprzyjemny odór – wystarczy przepłukać shirataki pod zimną, bieżącą wodą.
Makaron konjac - jak gotować?
Umieścić go w naczyniu z gorącą wodą, odczekać 2 minuty i gotowe! Teraz kluczową kwestią będą dodatki, z którymi należy połączyć makaron konjac. Jesteście gotowi na nasze propozycje?
Makaron konjac w ulubionych potrawach
Shirataki świetnie sprawdzi się w orientalnych potrawach, dlatego polecamy dodać go do azjatyckiego makaronu z kapustą pak-choi. Ten smak z pewnością przeniesie Was w kulinarną podróż. Być może preferujecie bardziej tradycyjne smaki? Fani włoskich potraw z pewnością będą bardzo zadowoleni! Co powiecie na spaghetti carbonara z wykorzystaniem konjacu? Jesteśmy pewni, że ta propozycja stale zagości w Waszej kuchni.
Shirataki doskonale skomponuje się również z chińską potrawką. Połączenie sprężystych nitek z sosem sojowym i przyprawami to prawdziwa kulinarna rozkosz. Czy próbowaliście kiedyś makaronu po seuczańsku? Jeżeli nie, to najwyższy czas to zmienić. Dodajcie do niego konjac i cieszcie się pyszną potrawą. Smacznego!
Komentarze (0)