Zapiekanki makaronowe
Wśród wielu rodzajów zapiekanek, szczególną popularnością cieszą się makaronowe. Nic dziwnego: są proste w przygotowaniu, smaczne i uniwersalne. Do ich przygotowania sprawdzi się mnóstwo odmian makaronów. Dobrym wyborem będą rurki, świderki czy kolanka. Bardzo efektownie będą prezentowały się też zapiekanki z makaronowych kokardek. Metody na przyrządzenie makaronu są dwie:
- gotowy połącz z ugotowanymi, przygotowanymi wcześniej składnikami i zapiekaj przez krótki czas w piekarniku;
- surowy połącz z odpowiednią ilością sosu – co najmniej 150 ml płynu na każde 100 g suchego produktu – i zapiekaj w piekarniku do momentu uzyskania przez niego odpowiedniej miękkości.
Jaki sos wybrać do zapiekanki makaronowej? Możliwości jest wiele – sprawdzi się zarówno pomidorowy, beszamelowy, jak również śmietanowy lub serowy. Szukasz inspiracji na smaczną zapiekankę makaronową? Koniecznie wypróbuj amerykańskiej zapiekanki makaronowej. To śmietanowo-serowe połączenie świetnie będzie komponowało się ze świeżą natką pietruszki. Równie ciekawą propozycją na prostą i dobrze smakującą potrawę jest makaronowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami.
Zapiekanki warzywne
Pyszne zapiekanki warzywne to dobra propozycja nie tylko dla wegetarian. Do ich przygotowania świetnie sprawdzą się właściwie wszystkie rodzaje warzyw. Wystarczy połączyć je z odpowiednimi sosami. Uniwersalnym będzie klasyczny beszamel. Składniki zapiekanki dobrze scali również jajko. Z kolei smak warzyw podkreślisz ziołami. Przykładowo, dobrym wyborem przy doprawianiu brokułów będzie użycie oregano lub mielonego kminku. Smak cukinii skomponuje się z drobno posiekanym koperkiem. Sprawdź to połączenie, przygotowując zapiekankę z cukinii. Równie dobrym wyborem będzie zapiekanka makaronowo-warzywna, która zawiera w sobie m.in. brukselkę, marchew i por. Bez względu na to, jaki rodzaj warzyw zdecydujesz się użyć, dobrym sposobem ich ochrony przed nadmiernym zmięknięciem w czasie zapiekania będzie wcześniejsze zblanszowanie. Umieść je na krótki czas we wrzątku, następnie wyjmij z niego i przełóż do naczynia żaroodpornego. Równie pomyślnym rozwiązaniem jest krótkie podsmażenie składników na patelni.
Zapiekanki ziemniaczane
Świetną bazą do przyrządzenia pysznej zapiekanki będą również ziemniaki. W klasycznej wersji kroi się je na cienkie plastry i surowe układa w naczyniu żaroodpornym. Warto jednak wcześniej je lekko podgotować pod przykryciem, dzięki czemu łatwiej połączą się z płynnymi składnikami. Pamiętaj o tym, aby plasterki ziemniaków były podobnej wielkości – sprawi to, że równomiernie zmiękną w trakcie zapiekania. Ich dobrym uzupełnieniem będą proste dodatki, takie jak: biała cebula, kiełbasa, boczek czy pieczarki. Ziemniaki dobrze doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, niewielką ilością kruszonej gałki muszkatołowej lub tymiankiem. Przygotowując pikantną wersję, użyj odrobiny pieprzu kajeńskiego albo drobno posiekanej papryczki chili. Składniki zapiekanki ziemniaczanej dobrze połączy sos – świetnym wyborem będzie śmietanowy lub serowy. Do ich przygotowania sprawdzi się użycie jajka, jak w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, pieczarkami i oscypkiem. Ziemniaki z powodzeniem połączysz również z kalafiorem. Wypróbuj przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem.
Zapiekanki ryżowe
Dobrą alternatywą dla zapiekanek makaronowych, warzywnych i ziemniaczanych będzie zapiekany ryż. Do jego przygotowania sprawdzi się basmati, długoziarnisty lub brązowy. Pierwszy z wymienionych będzie odpowiedni do ratatuj à la moussaka. Ryż połączysz z resztą składników dzięki użyciu jajek. Wypróbuj tego sposobu, przygotowując ryż zapiekany z jajkami. Dobrą inspiracją na ryżową zapiekankę będzie również zapiekane bolońskie risotto z ziołami. Przy przygotowywaniu zapiekanek z ryżem ważne jest to, aby robić to pod przykryciem. Dzięki temu unikniesz wysychania ryżu, który znajduje się przy brzegach naczynia. Dobrym sposobem będzie również kilkukrotne mieszanie dania w trakcie pieczenia lub posypanie wierzchu zapiekanki warstwą startego sera. W tym drugim przypadku pamiętaj jedynie, by potrawy nie mieszać podczas zapiekania.
Zapiekanki mięsne
Podstawę smaku wielu zapiekanek stanowi mięso. Sprawdzi się wiele jego rodzajów. Smaczne danie przygotujesz np. z boczku, którego używa się do przyrządzenia pysznej zapiekanki alzackiej. Ten sam rodzaj mięsa będzie odpowiednim wyborem do przygotowania zapiekanki po rzymsku. Sprawdzi się również klasyczna hiszpańska kiełbasa, którą produkuje się z mięsa wieprzowego – chorizo. Użyj jej np. do zapiekanki uniwersalnej. To jednak niejedyne możliwości. Do dań zapiekanych w piekarniku sprawdzi się również dowolne mięso mielone. Warto je odpowiednio doprawić ziołami, takimi jak: oregano, majeranek czy cząber. Myślisz o pikantnej zapiekance? Użyj kilku drobno posiekanych ząbków czosnku. Mięso i resztę składników dobrze połączy sos pomidorowy, np. klasyczny bolognese lub napoli.
Zapiekanki rybne
Dobrym wyborem do zapiekanek będą również ryby – w szczególności te, które charakteryzują się łagodnym smakiem. Wypróbuj np. soli, mintaja, tołpygi czy dorsza. Do ryby pasować będą brokuły czy słodka papryka. Sprawdź proponowane połączenie, przyrządzając zapiekaną rybę z brokułami i słodką papryką. Świetnym wyborem będzie również zestawienie ryby z ziemniakami – wypróbuj je, przygotowując mintaja zapiekanego z ziemniakami. Z kolei delikatność ryby dodatkowo podkreślą łagodne warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan. Pierwszy z wymienionych z powodzeniem użyjesz do przyrządzenia zapiekanej ryby z cukinią.
Zapiekanka – proste, smaczne danie, które nadaje się do dłuższego przechowywania. Polecana przede wszystkim tym, którzy lubią łączyć ze sobą różne smaki składników. Warzywa zapiekane pod beszamelem czy mięsna zapiekanka z serową skorupką – na którą się zdecydujesz? Przygotuj składniki i… zapiecz to!