Amerykańska zapiekanka makaronowa - VIDEO
łatwe
608 osób zapisało
Składniki
450 gramów
500 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
500 mililitrów
1 łyżka
80 mililitrów
4 gramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, gdy będzie jeszcze półtwardy. Przelej oliwą.

Krok 2
W misce wymieszaj miękkie masło ze śmietaną i Fixem Knorr.

Krok 3
Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego. Zalej przygotowanym płynem i posym startym serem.

Krok 4
Zapiekaj w piecu rozgrzanym do 190 °C przez 20 minut. Zapiekankę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Amerykańska zapiekanka makaronowa - VIDEO
Chcesz spróbować specjału prosto z Ameryki? Przygotuj nasz przepis na zapiekankę makaronową, która króluje w USA. Wystarczy pół godziny, a na Twoim talerzu pojawi się ten smaczny posiłek. Na dodatek przygotowanie go jest banalnie proste, dlatego każdy poradzi sobie z naszą recepturą, nawet nowicjusze kulinarni. Amerykańska zapiekanka serowa czeka na Ciebie! Spróbujesz?
Dla kogo?
Zapiekanka amerykańska to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu fanowi serów. Ciężko nie wyczuć w tym specjale charakterystycznego cheddara. Jesteś miłośnikiem aromatycznych serów? Przygotuj naszą recepturę, gwarantujemy, że się nie zawiedziesz. A może po prostu szukasz sposobu na urozmaicenie jadłospisu? Amerykańska zapiekanka to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Amerykańska zapiekanka makaronowa z serem sprawdzi się jako codzienny obiad. Przygotuj dużą blaszkę i zrób pyszne danie dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa to również doskonały pomysł na gorące danie dla gości. Wystarczy pół godziny i poczęstujesz ich smakołykiem z USA!
Czy wiesz, że?
Makaron z serem znany jest również pod nazwą mac and cheese. W Stanach Zjednoczonych to danie nie ma sobie równych. Pierwszy przepis na mac and cheese powstał w XIX wieku i do tej pory cieszy się ogromną popularnością. Wcale nas to nie dziwi, ponieważ połączenie serowego sosu i makaronu zawsze doskonale smakuje!
Dla urozmaicenia:
Chcesz dodatkowo podkręcić smak dania? Amerykańska zapiekanka makaronowo-serowa dobrze komponuje się z kawałkami boczku. Jesteśmy pewni, że to rozwiązanie przypadnie do gustu wszystkim fanom mięsnych potraw. Podsmaż boczek na patelni, a następnie dosyp go do aromatycznego sosu. Tak przygotowane danie z pewnością zachwyci wszystkich smakiem!