Ratatuj à la moussaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatuj à la moussaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
1116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

560 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 sztuka

0.5 szklanki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

250 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana pokrój w długie i cienkie plastry. Następnie usmaż go na oleju, aż się zezłoci i odsącz na ręczniku papierowym. Podobnie uczyń z cukinią.

Krok 2

W szerokim rondlu podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i mięso.

Krok 3

Gdy się zrumienią, wlej litr wody, dodaj suchy ryż i całość gotuj pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Gdy ryż zrobi się miękki, dodaj zawartość opakowania Fix Knorr, wymieszaj i gotuj, aż wszystko zgęstnieje.

Krok 5

Pomidora pokrój w plastry. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami, podobnie do lazani, plastry bakłażana, cukinii i pomidora, przekładając je warstwą ryżu z mięsnym sosem.

Krok 6

Na wierzchu zapiekanki powinien być bakłażan. Całość zasyp szczelnie grubą warstwą startego sera i piecz przez 30 minut w 180 °C.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    Spoko przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gruczoł

    Małgorzata Gruczoł , 04.01.2016

    właśnie siedzi w piekarniku :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatuj à la moussaka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ratatuj à la moussaka Ratatuj à la moussaka

Ratatuj i moussaka w jednym? Tak! Już wyjaśniamy, co się kreuje pod tą tajemniczą nazwą. Moussaka to rodzaj greckiej zapiekanki na bazie bakłażana, pomidorowego sosu i mielonego mięsa. Zazwyczaj zapiekana jest pod beszamelem. Ratatuj (z francuskiego ratatouille) to warzywna potrawka z bakłażana, papryki, pomidorów i cukinii. Przypomina znane w Polsce leczo. Jak smakuje takie połączenie Grecji z Francją? Wyśmienicie, ratatuj a’la moussaka jest to bowiem warzywna zapiekanka z mielonym mięsem, ryżem i ostrym serem cheddar, którym można posypać danie. Nietypowy jest sposób przygotowania ryżu. Na wstępie smaży się bowiem bakłażana i cukinię, a w osobnym rondlu z cebulą i mięsem dusi się ryż (indyjski basmati), podobnie jak do risotto. Dzięki temu lepiej przejmuje on aromat pozostałych składników. Wszystkie składniki układa się warstwowo. Danie zapiecz możesz pod beszamelem lub posypane serem żółtym na wierzchu.