
Składniki
null
1.5 kilograma
null
null
400 gramów
null
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone śliwki przełóż do miseczki i obficie skrop alkoholem, po czym odstaw na 30 minut.
Krok 2
Mięso umyj, osusz i rozetnij tworząc kieszeń, w której umieść osączone owoce.
Krok 3
Natrzyj schab przyprawami i odstaw na 45 minut w chłodne miejsce. W razie potrzeby mięso zszyj lub zepnij wykałaczką.
Krok 4
Obsmaż pieczeń na rozgrzanym oleju i przełóż do brytfanny lub naczynia w którym będziesz piec mięso.
Krok 5
Natrzyj mięso pozostałą śliwowicą i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 6
Wyśmienity schab ze śliwkami zapiekaj przez 1,5 godz. Podawaj z sosem wytopionym podczas pieczenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej