Schab ze śliwkami na sposób śląski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab ze śliwkami na sposób śląski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1.5 kilograma

null

null

400 gramów

null

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone śliwki przełóż do miseczki i obficie skrop alkoholem, po czym odstaw na 30 minut.

Krok 2

Mięso umyj, osusz i rozetnij tworząc kieszeń, w której umieść osączone owoce.

Krok 3

Natrzyj schab przyprawami i odstaw na 45 minut w chłodne miejsce. W razie potrzeby mięso zszyj lub zepnij wykałaczką.

Krok 4

Obsmaż pieczeń na rozgrzanym oleju i przełóż do brytfanny lub naczynia w którym będziesz piec mięso.

Krok 5

Natrzyj mięso pozostałą śliwowicą i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Krok 6

Wyśmienity schab ze śliwkami zapiekaj przez 1,5 godz. Podawaj z sosem wytopionym podczas pieczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab ze śliwkami na sposób śląski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej