
Składniki
null
1.5 kilograma
null
null
400 gramów
null
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone śliwki przełóż do miseczki i obficie skrop alkoholem, po czym odstaw na 30 minut.
Krok 2
Mięso umyj, osusz i rozetnij tworząc kieszeń, w której umieść osączone owoce.
Krok 3
Natrzyj schab przyprawami i odstaw na 45 minut w chłodne miejsce. W razie potrzeby mięso zszyj lub zepnij wykałaczką.
Krok 4
Obsmaż pieczeń na rozgrzanym oleju i przełóż do brytfanny lub naczynia w którym będziesz piec mięso.
Krok 5
Natrzyj mięso pozostałą śliwowicą i wsadź do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 6
Wyśmienity schab ze śliwkami zapiekaj przez 1,5 godz. Podawaj z sosem wytopionym podczas pieczenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej