Schab nadziewany rodzynkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab nadziewany rodzynkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i osusz schab. Długim, cienkim nożem natnij wzdłuż schabu otwór a następnie wypełnij go rodzynkami. Należy je mocno upchać do środka.

Krok 2

Mięso oprósz Delikatem Knorr. Na patelni rozgrzej oliwę, zrumień przygotowane mięso a następnie przełóż do brytfanki.

Krok 3

Pozostały na patelni tłuszcz podlej wodą ( ok. 1/2 szklanki), przelej do brytfanny.

Krok 4

Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w ósemki, obłóż nimi mięso. Całość oprósz majerankiem. Przykryj folia aluminiową - piecz ok. 2 godzin w temp. 160 st. C. Podawaj krojone w grube plastry jako danie główne lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab nadziewany rodzynkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej