Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem i posiekanymi ziołami, dodaj sok z cytryny, posiekaną ostrą papryczką i czosnek, całość dopraw miodem.
Krok 2
Tak przygotowaną marynatą natrzyj porządnie powierzchnię schabu. Mięso pozostaw na co najmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.
Krok 3
Mięso grilluj około 10-12 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion)
Sekretem mięsnych dań z grilla jest marynata. Dzięki pikantnej zalewie nabierają wyrazistego smaku, a odpowiedni dobór jej składników może odmienić każdą potrawę. Schab w marynacie jogurtowej z grilla jest pikantny, soczysty i ma delikatnie chrupiącą skórkę. Jego przygotowanie zacznij właśnie od marynaty. Potrzebne Ci będą do tego: kostka rosołowa, jogurt naturalny, sok z cytryny, zioła, czosnek i drobno posiekana pikantna papryczka. Do tych składników dodaj jeszcze miód i rozetrzyj całość na jednolitą masę. Następnie natrzyj nią dokładnie mięso i odstaw przed grillowaniem w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin. Schab w marynacie jogurtowej zyska słodko-pikantny smak, który świetnie współgra zwłaszcza ze świeżymi warzywami. Podawaj go więc z mieszanką sałat skropioną oliwą i posypaną prażonym słonecznikiem. Mięso będzie też smaczne z grillowanymi warzywami – cukinią, ziemniakami, papryką. Do dania wykorzystaj różnego rodzaju sosy, np. czosnkowy lub tzatziki. Przygotuj wyśmienity schab według podanego przepisu.