Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion)
łatwe
93 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
1 sztuka
1 sztuka
200 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem i posiekanymi ziołami, dodaj sok z cytryny, posiekaną ostrą papryczką i czosnek, całość dopraw miodem.

Krok 2
Tak przygotowaną marynatą natrzyj porządnie powierzchnię schabu. Mięso pozostaw na co najmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.

Krok 3
Mięso grilluj około 10-12 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion)
Sekretem mięsnych dań z grilla jest marynata. Dzięki pikantnej zalewie nabierają wyrazistego smaku, a odpowiedni dobór jej składników może odmienić każdą potrawę. Schab w marynacie jogurtowej z grilla jest pikantny, soczysty i ma delikatnie chrupiącą skórkę. Jego przygotowanie zacznij właśnie od marynaty. Potrzebne Ci będą do tego: kostka rosołowa, jogurt naturalny, sok z cytryny, zioła, czosnek i drobno posiekana pikantna papryczka. Do tych składników dodaj jeszcze miód i rozetrzyj całość na jednolitą masę. Następnie natrzyj nią dokładnie mięso i odstaw przed grillowaniem w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin. Schab w marynacie jogurtowej zyska słodko-pikantny smak, który świetnie współgra zwłaszcza ze świeżymi warzywami. Podawaj go więc z mieszanką sałat skropioną oliwą i posypaną prażonym słonecznikiem. Mięso będzie też smaczne z grillowanymi warzywami – cukinią, ziemniakami, papryką. Do dania wykorzystaj różnego rodzaju sosy, np. czosnkowy lub tzatziki. Przygotuj wyśmienity schab według podanego przepisu.