Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion)

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

93 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

80 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem i posiekanymi ziołami, dodaj sok z cytryny, posiekaną ostrą papryczką i czosnek, całość dopraw miodem.

Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowaną marynatą natrzyj porządnie powierzchnię schabu. Mięso pozostaw na co najmniej kilka godzin w chłodnym miejscu.

Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - Krok 2

Krok 3

Mięso grilluj około 10-12 minut.

Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Ssss Ssss

    Ssss Ssss , 23.04.2015

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion)Schab w marynacie jogurtowej (kuchnia fusion)

Sekretem mięsnych dań z grilla jest marynata. Dzięki pikantnej zalewie nabierają wyrazistego smaku, a odpowiedni dobór jej składników może odmienić każdą potrawę. Schab w marynacie jogurtowej z grilla jest pikantny, soczysty i ma delikatnie chrupiącą skórkę. Jego przygotowanie zacznij właśnie od marynaty. Potrzebne Ci będą do tego: kostka rosołowa, jogurt naturalny, sok z cytryny, zioła, czosnek i drobno posiekana pikantna papryczka. Do tych składników dodaj jeszcze miód i rozetrzyj całość na jednolitą masę. Następnie natrzyj nią dokładnie mięso i odstaw przed grillowaniem w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin. Schab w marynacie jogurtowej zyska słodko-pikantny smak, który świetnie współgra zwłaszcza ze świeżymi warzywami. Podawaj go więc z mieszanką sałat skropioną oliwą i posypaną prażonym słonecznikiem. Mięso będzie też smaczne z grillowanymi warzywami – cukinią, ziemniakami, papryką. Do dania wykorzystaj różnego rodzaju sosy, np. czosnkowy lub tzatziki. Przygotuj wyśmienity schab według podanego przepisu.