Schab z suszonymi owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab z suszonymi owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

214 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

15 dekagramów

15 dekagramów

0.5 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz mięso, osusz i natrzyj odrobiną soli oraz pieprzu.

Krok 2

Cienkim nożem zrób w mięsie podłużne otwory i każdy z nich wypełnij suszonymi owocami.

Krok 3

Dokładnie posmaruj schab olejem. Następnie ułóż go w naczyniu żaroodpornym, posyp wiórkami masła i skrop letnią wodą.

Krok 4

Piecz około godziny w 180°C, często podlewając schab wytwarzającym się w trakcie pieczenia sosem. Pod koniec dolej wino i posyp mięso pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr. Podawaj.

1

Opinie o przepisie

  • Daria Mleczko

    Daria Mleczko , 31.03.2020

    TAK* Do tego przepisu można jeszcze dodać suszonej żurawiny. Osobiście dodaję zaròwno suszonych moreli, śliwek jak i żurawiny. Jednak gdy np. zabraknie mi śliwek to świetnie żurawina zastępuje ten składnik. Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab z suszonymi owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej