Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

7

heart
11 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wyrabiać łyżką dodając po niewielkie ilości wody by powstało gęste ciasto.

Krok 2

W dużym garnku zagotować wrzątek, posolić.

Krok 3

Łyżkę stołową maczać w wodzie i wrzucać do wrzątku niewielką ilość ciasta. Gotować ok 10 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orkiszowe kluski kładzione z rzeżuchą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Wegetariańska biesiada
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej