
Składniki
4 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
300 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homarzce rozmroź w temperaturze pokojowej, po czym opłukaj zimną wodą i osusz.
Krok 2
Groszek wrzuć do garnka, zalej filiżanką wody i gotuj przez 6 minut pod przykryciem.
Krok 3
Pory pokrój na plasterki i zeszklij na oleju. Dodaj homarzce i obsmaż na rumiano.
Krok 4
Dorzuć odsączony groszek i podgrzej go.
Krok 5
Na koniec dodaj przyprawy: imbir, sól selerową, pieprz cayenne oraz cukier. Wszystko wymieszaj i podawaj.
Krok 6
Możesz serwować z białym pieczywem lub makaronem chińskim.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























