Literkowa sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Literkowa sałatka

Autor: Ewa Żuraw

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na rumiano na oleju. Potem mięso wyjąć i ostudzić.

Krok 2

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.

Krok 3

Pomidor, ogórek i cebulkę pokroić w kostkę.

Krok 4

Przygotować sos do sałatki: majonez wymieszać z jogurtem naturalnym oraz z sosem z sałatki Szefa. W miseczce wymieszać warzywa, makaron i mięso. Połączyć z przygotowanym sosem.

Krok 5

Sałatkę przełożyć do salaterki i posypaćgrzankami z sałatki szefa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Literkowa sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej