
Składniki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
500 gramów
8 sztuk
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj pomidory - umyj je, odetnij "czapeczki". Wydrąż środek i odłóż go do miski.
Krok 2
Obierz i posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na oleju.
Krok 3
Dodaj mięso i smaż razem z cebulą ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj bazylię oraz tymianek.
Krok 4
Pomidory nadziej mięsem i ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posyp pokruszonym serem i przykryj "czapeczkami”.
Krok 5
Podlej sokiem z przetartych przez sito środków pomidorów, posól i popieprz do smaku.
Krok 6
Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej