
Składniki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
500 gramów
8 sztuk
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj pomidory - umyj je, odetnij "czapeczki". Wydrąż środek i odłóż go do miski.
Krok 2
Obierz i posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na oleju.
Krok 3
Dodaj mięso i smaż razem z cebulą ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj bazylię oraz tymianek.
Krok 4
Pomidory nadziej mięsem i ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posyp pokruszonym serem i przykryj "czapeczkami”.
Krok 5
Podlej sokiem z przetartych przez sito środków pomidorów, posól i popieprz do smaku.
Krok 6
Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej