
Składniki
1 łyżka
2 sztuki
2 łyżki
5 sztuk
500 gramów
8 sztuk
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj pomidory - umyj je, odetnij "czapeczki". Wydrąż środek i odłóż go do miski.
Krok 2
Obierz i posiekaj drobno cebulę, podsmaż ją na oleju.
Krok 3
Dodaj mięso i smaż razem z cebulą ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj bazylię oraz tymianek.
Krok 4
Pomidory nadziej mięsem i ułóż w brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Posyp pokruszonym serem i przykryj "czapeczkami”.
Krok 5
Podlej sokiem z przetartych przez sito środków pomidorów, posól i popieprz do smaku.
Krok 6
Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej