Składniki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp ryż, przykryj i gotuj, aż będzie miękki. Włóż do malaksera sardynki, pokruszone tosty, kminek, czosnek, bazylię i jajka. Dodaj pokruszoną minikosteczkę paprykową, zamknij malakser i miksuj, aż masa będzie gładka. Wtedy otwórz malakser, wsyp mąkę i miksuj jeszcze tak długo, aż mąka połączy się z masą. Zawartość miksera przełóż do miski. Odcedź ryż, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Dodaj do zmiksowanych składników, wymieszaj. Ustaw na ogniu patelnię i posmaruj ją olejem (za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika). Z masy uformuj zgrabne steki i usmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli zobaczysz, że pierwszy smażony stek się rozpada, dodaj do masy jeszcze troszkę mąki). Udekoruj każdy ćwiartką limonki i natką. Możesz oprószyć chili.
Krok 2
Rada:
Krok 3
- jeśli się nie śpieszysz, włóż surowe steki na pół godziny do lodówki i dopiero potem je smaż.
Krok 4
- sardynki można zastąpić szprotkami
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej