Grillowane steki z sardynek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z sardynek

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp ryż, przykryj i gotuj, aż będzie miękki. Włóż do malaksera sardynki, pokruszone tosty, kminek, czosnek, bazylię i jajka. Dodaj pokruszoną minikosteczkę paprykową, zamknij malakser i miksuj, aż masa będzie gładka. Wtedy otwórz malakser, wsyp mąkę i miksuj jeszcze tak długo, aż mąka połączy się z masą. Zawartość miksera przełóż do miski. Odcedź ryż, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Dodaj do zmiksowanych składników, wymieszaj. Ustaw na ogniu patelnię i posmaruj ją olejem (za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika). Z masy uformuj zgrabne steki i usmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli zobaczysz, że pierwszy smażony stek się rozpada, dodaj do masy jeszcze troszkę mąki). Udekoruj każdy ćwiartką limonki i natką. Możesz oprószyć chili.

Krok 2

Rada:

Krok 3

- jeśli się nie śpieszysz, włóż surowe steki na pół godziny do lodówki i dopiero potem je smaż.

Krok 4

- sardynki można zastąpić szprotkami

Tagi:ryby
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Bruschetta z tuńczykiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej