Grillowane steki z sardynek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z sardynek

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp ryż, przykryj i gotuj, aż będzie miękki. Włóż do malaksera sardynki, pokruszone tosty, kminek, czosnek, bazylię i jajka. Dodaj pokruszoną minikosteczkę paprykową, zamknij malakser i miksuj, aż masa będzie gładka. Wtedy otwórz malakser, wsyp mąkę i miksuj jeszcze tak długo, aż mąka połączy się z masą. Zawartość miksera przełóż do miski. Odcedź ryż, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Dodaj do zmiksowanych składników, wymieszaj. Ustaw na ogniu patelnię i posmaruj ją olejem (za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika). Z masy uformuj zgrabne steki i usmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli zobaczysz, że pierwszy smażony stek się rozpada, dodaj do masy jeszcze troszkę mąki). Udekoruj każdy ćwiartką limonki i natką. Możesz oprószyć chili.

Krok 2

Rada:

Krok 3

- jeśli się nie śpieszysz, włóż surowe steki na pół godziny do lodówki i dopiero potem je smaż.

Krok 4

- sardynki można zastąpić szprotkami

Tagi:ryby
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej