Grillowane steki z sardynek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z sardynek

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Wsyp ryż, przykryj i gotuj, aż będzie miękki. Włóż do malaksera sardynki, pokruszone tosty, kminek, czosnek, bazylię i jajka. Dodaj pokruszoną minikosteczkę paprykową, zamknij malakser i miksuj, aż masa będzie gładka. Wtedy otwórz malakser, wsyp mąkę i miksuj jeszcze tak długo, aż mąka połączy się z masą. Zawartość miksera przełóż do miski. Odcedź ryż, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą i osącz. Dodaj do zmiksowanych składników, wymieszaj. Ustaw na ogniu patelnię i posmaruj ją olejem (za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika). Z masy uformuj zgrabne steki i usmaż je z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli zobaczysz, że pierwszy smażony stek się rozpada, dodaj do masy jeszcze troszkę mąki). Udekoruj każdy ćwiartką limonki i natką. Możesz oprószyć chili.

Krok 2

Rada:

Krok 3

- jeśli się nie śpieszysz, włóż surowe steki na pół godziny do lodówki i dopiero potem je smaż.

Krok 4

- sardynki można zastąpić szprotkami

Tagi:ryby
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z sardynek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej