Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
2 łyżki
1 kilogram
4 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
null
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki z tuńczyka posmaruj oliwą, posól, popieprz i odstaw.
Krok 2
Naczynie do zapiekania wyłóż folią i wsyp herbatę z cukrem. Przykryj i połóż na rozgrzanym grillu.
Krok 3
Gdy herbata zacznie się dymić, wstaw do naczynia druciane rusztowanie, na którym połóż steki tuńczyka. Piecz około 5 minut. Posyp majerankiem.
Krok 4
Masło* rozpuść w rondelku .Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.
Krok 5
Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 6
Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem zalej tuńczyka. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej