Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
2 łyżki
1 kilogram
4 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
null
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki z tuńczyka posmaruj oliwą, posól, popieprz i odstaw.
Krok 2
Naczynie do zapiekania wyłóż folią i wsyp herbatę z cukrem. Przykryj i połóż na rozgrzanym grillu.
Krok 3
Gdy herbata zacznie się dymić, wstaw do naczynia druciane rusztowanie, na którym połóż steki tuńczyka. Piecz około 5 minut. Posyp majerankiem.
Krok 4
Masło* rozpuść w rondelku .Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.
Krok 5
Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 6
Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem zalej tuńczyka. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej