Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

null

0.5 szklanki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Steki z tuńczyka posmaruj oliwą, posól, popieprz i odstaw.

Krok 2

Naczynie do zapiekania wyłóż folią i wsyp herbatę z cukrem. Przykryj i połóż na rozgrzanym grillu.

Krok 3

Gdy herbata zacznie się dymić, wstaw do naczynia druciane rusztowanie, na którym połóż steki tuńczyka. Piecz około 5 minut. Posyp majerankiem.

Krok 4

Masło* rozpuść w rondelku .Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.

Krok 5

Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.

Krok 6

Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem zalej tuńczyka. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej