Tuńczyk w liściach herbaty z sosem cytrynowym
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżeczki
2 łyżki
1 kilogram
4 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
null
1 sztuka
1 łyżka
1 szklanka
0.5 szklanki
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Steki z tuńczyka posmaruj oliwą, posól, popieprz i odstaw.
Krok 2
Naczynie do zapiekania wyłóż folią i wsyp herbatę z cukrem. Przykryj i połóż na rozgrzanym grillu.
Krok 3
Gdy herbata zacznie się dymić, wstaw do naczynia druciane rusztowanie, na którym połóż steki tuńczyka. Piecz około 5 minut. Posyp majerankiem.
Krok 4
Masło* rozpuść w rondelku .Wsyp mąkę i wymieszaj. Rozprowadź wywarem. Dodaj śmietanę.
Krok 5
Żółtko rozprowadź odrobiną sosu i dodaj do rondla. Podgrzewaj do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Krok 6
Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, skórką cytrynową i solą. Sosem zalej tuńczyka. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej