Wołowina w winogronach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina w winogronach

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 szczypty

3 szczypty

1 kilogram

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do niedużego głębokiego naczynia i zalać sokiem winogronowym – najlepiej w taki sposób by mięso było całe zanurzone. Zostawić do zamarynowania na całą noc.

Krok 2

Po tym czasie mięso odsączyć. Zamarynowane mięso natrzeć solą, pieprzem i rozkruszoną kostkę czosnkową, mocno wygnieść ręką. Pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

Krok 3

Mięso ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej, Piec pod przykryciem ok 45 min w 180st. Przed wyjęciem mięso skropić koniakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej