Wołowina w winogronach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina w winogronach

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 szczypty

3 szczypty

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do niedużego głębokiego naczynia i zalać sokiem winogronowym – najlepiej w taki sposób by mięso było całe zanurzone. Zostawić do zamarynowania na całą noc.

Krok 2

Po tym czasie mięso odsączyć. Zamarynowane mięso natrzeć solą, pieprzem i rozkruszoną kostkę czosnkową, mocno wygnieść ręką. Pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

Krok 3

Mięso ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej, Piec pod przykryciem ok 45 min w 180st. Przed wyjęciem mięso skropić koniakiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina w winogronach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej