
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżki
4 łyżki
0.5 pęczka
50 mililitrów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę, posiekaną papryczkę oraz sos Worcester i pokrojoną kolendrę.
Krok 2
Przygotowaną marynatą natrzyj steki i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
Krok 3
Steki ułóż na mocno rozgrzanym ruszcie grilla i smaż z obu stron po ok. 4-5 minut. Po usmażeniu jednej strony, odwróć stek na drugą stronę, posyp go startym serem i smaż do momentu jego rozpuszczenia. Gotowe steki podawaj z pieczonymi ziemniakami z kwaśna śmietaną i chrupiącą, świeżą sałatą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Diabelskie steki z grilla
Sekretem tego dania jest wyrazisty smak mięsa, który współgra z pikantnymi dodatkami, a jego dopełnieniem jest roztopiony żółty ser. Przepis na diabelskie steki sprawdzi się podczas rodzinnego grillowania – żeby je przygotować, nie potrzebujesz dużo czasu. Na początek zamarynuj mięso, wymieszaj sugerowane składniki, po czym uzupełnij je pikantnym sosem Worcester oraz pokrojoną drobno kolendrą. Marynatą natrzyj steki i odstaw na kilkadziesiąt minut, żeby wszystkie aromaty dokładnie się przeniknęły. Następnie rozgrzej grilla i ułóż na nim kawałki mięsa. Steki smaż na mocno rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej przez 3 minuty z każdej strony (jeśli chcesz uzyskać krwiste mięso), jeśli natomiast lubisz mięso wysmażone, grilluj je 5-6 minut. Na koniec posyp steki żółtym serem i czekaj, aż się rozpuści. W jaki sposób serwować danie? Wystarczy niewiele, by urozmaicić jego smak – podawaj je z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą sałatą z sezonowych warzyw. Sprawdź, jak proste jest przygotowanie tej potrawy. Udanego grillowania!