Makaronowa wariacja serowo-szynkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaronowa wariacja serowo-szynkowa

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

100 mililitrów

10 dekagramów

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę bardzo drobno pokrój. Szalotki i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij szalotki oraz czosnek, następnie dodaj szynkę.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente. Następnie odsącz.

Krok 5

Żółtko rozmąć z 2 łyżkami gorącego sosu, po czym wlej z powrotem, zaprzestając gotowania.

Krok 3

W rondelku zagotuj 0,5 szklanki wody i rozprowadź kostkę Rosołu drobiowo-wołowego Knorr. Dodaj śmietanę. Sos lekko zredukuj.

Krok 6

Żółty ser rozprowadź z gorącym sosem. W ogrzanej misce wymieszaj makaron z sosem. Przed podaniem posyp całość posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaronowa wariacja serowo-szynkowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej