Pikantny makaron z anchois przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny makaron z anchois

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

4 łyżki

150 gramów

0.25 szklanki

2 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

400 gramów

4 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

Krok 2

Papryki umyj, osusz i usuń nasionka, posiekaj w drobną kostkę razem z czosnkiem i natką pietruszki.

Krok 3

Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone pomidory z puszki razem z zalewą i duś na małym ogniu przez ok. 5-10 minut.

Krok 4

Anchois pokrój drobno, dodaj do warzyw.

Krok 5

Wymieszaj z połówkami oliwek i kaparami, duś jeszcze przez ok.10 minut, po czym dopraw na ostro do smaku i przełóż do ugotowanego makaronu.

Krok 6

Przed podaniem danie oprósz startym parmezanem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny makaron z anchois - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej