Spaghetti bolognese z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

298 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz pierś z kurczaka pokrój w paski.

Spaghetti bolognese z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Mięso wraz z cebulą podsmaż, aż będzie rumiane. Makaron ugotuj.

Spaghetti bolognese z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki z sokiem.

Spaghetti bolognese z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj Fix Knorr oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i gotuj około 10 minut. Makaron polej sosem. Takie włoskie danie podawaj posypane startym serem.

Spaghetti bolognese z kurczakiem  - Krok 4
52

Opinie o przepisie

  • Danulek Ka

    Danulek Ka , 23.05.2015

    Robiłam pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Stęcel

    Rafał Stęcel , 08.03.2015

    Na którą godzinę?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 08.03.2015

    Krzysztof, smakowało? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Amedeo Piovesan

    Amedeo Piovesan , 08.03.2015

    Bzdury przypis, nie wolno pisac Bolognese na cos takiego, to jest oszukac ludzi, sorry moj po polsku...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ochonski

    Zbigniew Ochonski , 08.03.2015

    No zjem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Carmine

    Ula Carmine , 08.03.2015

    Albo kurczak albo bolognese

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Juliusz Piszczek

    Sławomir Juliusz Piszczek , 08.03.2015

    Dużo czosnku....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Arter

    Agnieszka Arter , 08.03.2015

    Nic co z puszki a zwłaszcza to co kwaśne nie jest zdrowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Drzewiński

    Grzegorz Drzewiński , 08.03.2015

    Jak głodny to czy z kurczakim czy bez człowiek z apetytem zje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Stasik

    Jan Stasik , 08.03.2015

    Makaron i coś do niego! To jest to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Marciniak

    Bartosz Marciniak , 07.03.2015

    Ja napewno zjem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Wojtan

    Beata Wojtan , 07.03.2015

    no i inny typ makaronu....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Matraj

    Barbara Matraj , 07.03.2015

    nie cierpię makaronu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Sowa

    Marzena Sowa , 07.03.2015

    Mniam,:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Kiełkowski

    Wojciech Kiełkowski , 07.03.2015

    tylko jeśli zrobisz bez Knorra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Pękalski

    Ryszard Pękalski , 07.03.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kac Vegas

    Kac Vegas , 07.03.2015

    Ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Sli

    Adrian Sli , 07.03.2015

    Jak wgl mozna jesc sos z torebki? Tablica mendelejewa w proszku a wszyscy sie podniecaja omhmmm jakie to dobre... dobry to jest wlasnorecznie zrobiony sos na pomidorach pelatti :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zaborowska

    Ewa Zaborowska , 07.03.2015

    uwielbiam z kurczaczkiem ,,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Gospodarek

    Mariusz Gospodarek , 07.03.2015

    A moze jeszcze ze strusiem w locie?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Regina Ciolczyk

    Regina Ciolczyk , 07.03.2015

    Nie mozna tego dania nazwac bolognese.!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarna Czarna

    Czarna Czarna , 07.03.2015

    ja zjem jak mi podacie:))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Elżbieta Sawa

    Grażyna Elżbieta Sawa , 07.03.2015

    dobra......ciotka Grażyna zrobi.........zapraszam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Włodarczyk

    Krzysztof Włodarczyk , 07.03.2015

    przetestujemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lech Jędryka

    Lech Jędryka , 07.03.2015

    Jak zrobicie to chętnie zjem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szumczyk

    Marek Szumczyk , 07.03.2015

    A kto zrobi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 07.03.2015

    Kurcze,ale kto zrobi?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bielak

    Andrzej Bielak , 07.03.2015

    Z kurczakiem ???....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zygmunt Witkowski

    Zygmunt Witkowski , 07.03.2015

    DZIĘKUJĘ. DZIŚ DUSZONKA PO MODRZEJOWSKU I JĘZORSKI ŻUREK.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Wiśniewska

    Urszula Wiśniewska , 07.03.2015

    Chętnie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese z kurczakiem Spaghetti bolognese z kurczakiem

Spaghetti bolognese z soczystym i delikatnym kurczakiem to wyśmienita wariacja na temat klasycznego, włoskiego przepisu. To szybkie obiadowe danie przygotujesz z kilku prostych i łatwo dostępnych produktów. Zaserwuj je rodzinie lub znajomym, a na pewno każdego zachwyci jego smak. Do wykonania potrawy potrzebujesz świeżych piersi z kurczaka (z powodzeniem możesz również użyć indyka), pomidorów z puszki, oraz przypraw – ziołowej i pełnej aromatów przyprawy Knorr oraz wody. Najpierw podsmaż cebulę i mięso, tak by się zarumieniły, a następnie dodaj resztę składników. Sos bolognese z kurczakiem podaj ze swoim ulubionym makaronem. Gotową potrawę zaserwuj obficie posypaną startym serem żółtym, najlepiej długodojrzewającym np. parmezanem, i szczyptą listków świeżych ziół, które dodadzą daniu dodatkowego smaku i koloru. Nie zaszkodzi też lampka schłodzonego, białego wina lub wodą z limonką i listkami mięty.