Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

318

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

80 mililitrów

5 ziaren

5 ziaren

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały obierz ze skórki i wraz z orzeszkami pinii upraż je na suchej patelni na złoty kolor, po czym delikatnie je rozkrusz. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek i cebulę pokrój w grubą 2-centymetrową kostkę.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 1

Krok 2

Ziarna ziela angielskiego i pieprzu rozetrzyj w moździerzu i połącz z przyprawą Za’atar Knorr, solą, ostrą papryką, cynamonem, czosnkiem, sokiem z jednej cytryny oraz oliwą. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry cytryny, połóż na nie mięso, dodaj pokrojoną cebulę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw na 12 godzin do lodówki.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie usuń folię i wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i migdałami. Całość piecz jeszcze przez 2–5 minut. Kurczaka podawaj z ryżem oprószonego obficie natką pietruszki.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować udka kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Koreański burger
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałówPiersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów

Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, drób, ze względu na swój delikatny smak, dobrze komponuje się z wieloma składnikami. To idealna możliwość na wykorzystanie tych produktów, które ma się akurat pod ręką. Wydaje Ci się, że z użyciem kurczaka jadłeś już wszystko? Daj się zaskoczyć! Wypróbuj w swoim domu przepis na piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów! Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które cenią sobie wyszukany i nietuzinkowy smak dania zamknięty w prostej formule.

Na jaką okazję?

Piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów dobrze sprawdzą się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas ważnych uroczystości. Orzechy dodadzą całości nieco bardziej wytrawnego smaku.

Czy wiesz, że?

Orzeszki pinii to jadalne owoce pochodzące z sosny o takiej samej nazwie. Najwięcej drzew rośnie w części krajów śródziemnomorskich oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować udka z kurczaka.