Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
1 pęczek
2 sztuki
80 mililitrów
5 ziaren
5 ziaren
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały obierz ze skórki i wraz z orzeszkami pinii upraż je na suchej patelni na złoty kolor, po czym delikatnie je rozkrusz. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek i cebulę pokrój w grubą 2-centymetrową kostkę.

Krok 2
Ziarna ziela angielskiego i pieprzu rozetrzyj w moździerzu i połącz z przyprawą Za'atar Knorr, solą, ostrą papryką, cynamonem, czosnkiem, sokiem z jednej cytryny oraz oliwą. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka.

Krok 3
W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry cytryny, połóż na nie mięso, dodaj pokrojoną cebulę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw na 12 godzin do lodówki.

Krok 4
Po tym czasie usuń folię i wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i migdałami. Całość piecz jeszcze przez 2–5 minut. Kurczaka podawaj z ryżem oprószonego obficie natką pietruszki.


Dobra rada:
W ten sam sposób możesz przygotować udka kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów
Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, drób, ze względu na swój delikatny smak, dobrze komponuje się z wieloma składnikami. To idealna możliwość na wykorzystanie tych produktów, które ma się akurat pod ręką. Wydaje Ci się, że z użyciem kurczaka jadłeś już wszystko? Daj się zaskoczyć! Wypróbuj w swoim domu przepis na piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów! Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które cenią sobie wyszukany i nietuzinkowy smak dania zamknięty w prostej formule.
Na jaką okazję?
Piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów dobrze sprawdzą się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas ważnych uroczystości. Orzechy dodadzą całości nieco bardziej wytrawnego smaku.
Czy wiesz, że?
Orzeszki pinii to jadalne owoce pochodzące z sosny o takiej samej nazwie. Najwięcej drzew rośnie w części krajów śródziemnomorskich oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego.
Dla urozmaicenia:
W ten sam sposób możesz przygotować udka z kurczaka.


































