Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
53 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 pęczek

2 sztuki

80 mililitrów

5 ziaren

5 ziaren

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały obierz ze skórki i wraz z orzeszkami pinii upraż je na suchej patelni na złoty kolor, po czym delikatnie je rozkrusz. Posiekaj natkę pietruszki. Czosnek i cebulę pokrój w grubą 2-centymetrową kostkę.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 1

Krok 2

Ziarna ziela angielskiego i pieprzu rozetrzyj w moździerzu i połącz z przyprawą Za'atar Knorr, solą, ostrą papryką, cynamonem, czosnkiem, sokiem z jednej cytryny oraz oliwą. W powstałej marynacie zanurz piersi kurczaka.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż plastry cytryny, połóż na nie mięso, dodaj pokrojoną cebulę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw na 12 godzin do lodówki.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie usuń folię i wstaw naczynie do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia posyp kurczaka orzeszkami pinii i migdałami. Całość piecz jeszcze przez 2–5 minut. Kurczaka podawaj z ryżem oprószonego obficie natką pietruszki.

Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W ten sam sposób możesz przygotować udka kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Schab po bałkańsku
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Piersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałówPiersi kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów

Dania z kurczaka mają to do siebie, że można przygotować je już w zaledwie 15 minut. Co więcej, drób, ze względu na swój delikatny smak, dobrze komponuje się z wieloma składnikami. To idealna możliwość na wykorzystanie tych produktów, które ma się akurat pod ręką. Wydaje Ci się, że z użyciem kurczaka jadłeś już wszystko? Daj się zaskoczyć! Wypróbuj w swoim domu przepis na piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów! Smacznego!

Dla kogo?

Dla wszystkich osób, które cenią sobie wyszukany i nietuzinkowy smak dania zamknięty w prostej formule.

Na jaką okazję?

Piersi z kurczaka w panierce z orzeszków pinii i migdałów dobrze sprawdzą się zarówno podczas codziennego obiadu, jak i podczas ważnych uroczystości. Orzechy dodadzą całości nieco bardziej wytrawnego smaku.

Czy wiesz, że?

Orzeszki pinii to jadalne owoce pochodzące z sosny o takiej samej nazwie. Najwięcej drzew rośnie w części krajów śródziemnomorskich oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego.

Dla urozmaicenia:

W ten sam sposób możesz przygotować udka z kurczaka.