Zapiekanka ziemniaczana z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Autor: Roxana Pol

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

7 sztuk

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy bez skórki. Gotowe blendujemy. Do puree dodajemy przesiana mąkę, sól i proszek. Mieszamy aby nie było gródek. Wkładamy na formę (masa może być lekko lejąca ale to nie szkodzi) wyłożoną folią i lekko natłuszczoną. Pieczemy ok 30 minut.

Krok 2

Warzywa kroimy w dowolny sposób. Mieszamy z ketchupem, cząbrem i musztardą. Zostawiamy na kilka minut

Krok 3

Na gotowy spód wykładamy warzywa. Rozbijamy jajka. Pieczemy w takiej formie ok 30 minut. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej