Jak zrobić krówki domowe? Jak sprawić, by były kruche?
Krówki to przysmak, który jest znany wszystkim pokoleniom. Te słodycze przywołują stare wspomnienia i ciągle zachwycają swoim niepowtarzalnym smakiem. Chcielibyście poznać sekrety krówek i dowiedzieć się, w jaki sposób można przyrządzić je w domu? Przygotowaliśmy dla Was wszystkie niezbędne wskazówki. Sprawdźcie sami!
Domowe krówki – przysmak pokoleń
Krówki to polskie słodycze, którym ciężko jest się oprzeć. Ich konsystencja może być różna: ciągnąca albo bardziej krucha. Znajdziecie je na każdej półce sklepowej w wielu rodzajach. My jednak polecamy Wam przygotować je w domu! Jak zrobić krówki? Przepis wcale nie jest trudny, a efekty i smak są znacznie lepsze, niż w przypadku sklepowych produktów. Decydując się na domowy wyrób, możecie mieć pewność, że wykorzystujecie najlepsze i świeże składniki. To wszystko jest odczuwalne w konsystencji i smaku tych słodyczy. Koniecznie spróbujcie przyrządzić krówki we własnym domu.
Krówki domowej roboty – jak je przyrządzić?
Czas na proces przygotowania domowych krówek, który wcale nie jest trudny. Stary i przede wszystkim dobry przepis na krówki zagwarantuje ich pyszny smak i odpowiednią konsystencję. Będziecie potrzebować zaledwie kilku składników:
15 gramów cukru waniliowego100 gramów margaryny2 szklanki cukru2 szklanki mleka
Przygotowaliście produkty? Teraz czas na wyjaśnienie, jak zrobić krówki. Zaopatrzcie się w garnuszek z głębokim dnem, do którego nie będą przywierać składniki. Do naczynia dodajcie margarynę, a następnie zwykły cukier, cukier waniliowy oraz masło. Mieszajcie składniki i poczekajcie, aż masa przybierze brązową barwę – to będzie sygnał, że krówki są już prawie gotowe. Proces gotowania powinien trwać godzinę. Następnie wylejcie masę do płaskiego naczynia, ostudźcie ją i włóżcie do lodówki. Po kilku godzinach wyjmijcie krówki i pokrójcie je w kostkę lub wybrany kształt. Smacznego!
Możecie zrobić również domowe krówki ze śmietany. To bardzo proste! Zmodyfikujcie przepis i dodajcie po jednej szklance mleka i śmietany. Masa będzie wtedy bardziej tłusta i ciągnąca.
Kruche domowe krówki – jak je uzyskać?
Nie każdy jest zwolennikiem ciągnących krówek, między innymi ze względu na to, że niekiedy bardzo ciężko się je spożywa. Wszystko zależy od sposobu gotowania masy. Co zrobić, żeby krówki były kruche? Jeżeli będziecie gotować masę w wysokiej temperaturze, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że cukierki będą bardziej się ciągnąć. Jeśli wolicie wersje na krucho, to gotujcie masę przez dłuższy czas w niższej temperaturze.
Przygotowaliście już krówki i są za bardzo ciągnące? Nic straconego! Niech Wasze słodycze odleżą kilka dni. Z upływem czasu krówki stają się bardziej kruche, ponieważ cukier się krystalizuje. Po kilku dniach słodycze nie będą ciągnąć się już tak bardzo.
Krówkowy zawrót głowy – nasze przepisy
Domowe krówki przygotowane? Nie musicie spoczywać na laurach, tylko możecie działać dalej! Czy wiedzieliście, że te słodycze świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów? Zaraz się o tym przekonacie. Chcecie przygotować pyszny i słodki deser? Sernik z krówkami to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Podajcie go swoim gościom i zachwyćcie całe towarzystwo. Tej propozycji nie da się oprzeć.
Szybka i łatwa przekąska? To zdecydowanie szyszki z krówek, które przygotujecie w pół godziny. Ten przysmak z pewnością sprawdzi się jako przerywnik między posiłkami.
Czas na coś dla miłośników ciast! Koniecznie spróbujcie krówkowego brownie. To pyszna i w miarę prosta propozycja. Wykorzystajcie ją w swojej kuchni i cieszcie się pysznym deserem. Smacznego!
Komentarze (0)