
Składniki
1 szklanka
2 szklanki
1 łyżeczka
5 sztuk
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przepis jest banalny do naczynie dajemy margarynę i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym jajku.
Krok 2
Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy kolejno po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wszystko ucieramy dokładnie i przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą (później bardzo łatwo wyjąć babkę).
Krok 3
Dajemy do piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok. 170 stopni - najlepiej sprawdzić w instrukcji jak w waszym piekarniku piecze się babkę i na którym poziomie (wiem że są różnice w zależności od firmy). Aby upewnić się czy babka jest gotowa to uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i patyczkiem nakłuwamy babkę gdy po wyjęciu będzie on suchy znaczy, że babka jest gotowa. Jeśli boicie się, żeby nie spaliła się z góry to zostawcie papierek z margaryny i później nałóżcie go na upieczoną z góry babkę
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej