Babka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka

Autor: It's My Little Yummy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżeczka

5 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis jest banalny do naczynie dajemy margarynę i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym jajku.

Krok 2

Po dodaniu wszystkich jajek dodajemy kolejno po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wszystko ucieramy dokładnie i przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą (później bardzo łatwo wyjąć babkę).

Krok 3

Dajemy do piekarnika i pieczemy ok 40-50 minut w temperaturze ok. 170 stopni - najlepiej sprawdzić w instrukcji jak w waszym piekarniku piecze się babkę i na którym poziomie (wiem że są różnice w zależności od firmy). Aby upewnić się czy babka jest gotowa to uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i patyczkiem nakłuwamy babkę gdy po wyjęciu będzie on suchy znaczy, że babka jest gotowa. Jeśli boicie się, żeby nie spaliła się z góry to zostawcie papierek z margaryny i później nałóżcie go na upieczoną z góry babkę

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej