Gofry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gofry

Autor: Joanna Sz

ratingratingratingratingrating

1

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

63 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

270 mililitrów

2 sztuki

160 gramów

50 gramów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka.

Krok 2

Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut.

Krok 3

W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc.

Krok 4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem.

Krok 5

Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury.

1

Opinie o przepisie

  • Dominika Szumska

    Dominika Szumska , 06.08.2021

    Są pyszne :P Będę je robiła co tydzień:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej