
Składniki
1 szczypta
270 mililitrów
2 sztuki
160 gramów
50 gramów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka.
Krok 2
Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut.
Krok 3
W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc.
Krok 4
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem.
Krok 5
Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej