PRZEPISY.PL
Gofry - autor: Joanna Sz

Gofry

  • 15
  • 8
  • Łatwe
  • 0
35
osób dodało do Mniamlisty
35
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • cukier wanilinowy2 łyżeczki
  • sól1 szczypta
  • roztopione masło50 g
  • jajka2 szt
  • mleko270 ml
  • mąka160 g
  • Krok 1

    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz 1/3 ilości mleka.
  • Krok 2

    Składniki wymieszać rózgą na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawić na 10 minut.
  • Krok 3

    W międzyczasie rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc.
  • Krok 4

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać ją delikatnie z ciastem.
  • Krok 5

    Gofry piec przez około 5 - 7 minut, nakładając niewielką ilość ciasta. W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylić na 3 sekundy. Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzać do maksymalnej temperatury.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

7
osób dodało do Mniamlisty
60''
8
Łatwe
1
osoba dodała do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
11
osób dodało do Mniamlisty
30''
5
Łatwe
7
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Łatwe